LIGE NU:

Se hemmelig regeringsbunker

Underjordisk regeringsbunker i Rold skal ombygges til museum og oplevelsescenter. [b]  [/b]

Det, der før var tophemmeligt, skal frem i lyset og ses af alle interesserede.

Det er visionen hos en lokal arbejdsgruppe, der arbejder for at gøre den underjordiske regeringsbunker i Rold Skov til et museum og oplevelsescenter, fortæller DR Nordjylland.

- Jeg vil rigtig gerne være fødselshjælper for projektet, siger Rebild Kommunes borgmester Anny Winther, som tror, at folk vil valfarte til stedet. Det er spændende i en historisk sammenhæng, mener hun.

Regeringsbunkeren blev bygget i 1960'erne under den kolde krig og skulle tjene som tilholdssted for Danmarks regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig mellem vesten og det tidligere Sovjetunionen.

Den lokale arbejdsgruppe, der gerne vil lave Regan Vest til et oplevelsescenter, tæller repræsentanter for Rebild Kommune og folk fra hotel- og restaurationsbranchen samt anlæggets nærmeste nabo, som også ejer den tilstødende jord.

Den underjordiske bunker i militært sprog hedder Regan Vest - for Regeringsanlæg Vest. I Nordsjælland ligger en tilsvarende Regan Øst.

Først i 2003 blev anlægget nedklassificeret til at være i "dvaledrift" og bliver i dag holdt ved lige med et minimum af personale.

Det er Beredskabsstyrelsen og Forsvarsministeriet, som afgør, om anlægget kan tages ud af dvaledrift og gøres til museum.

Regan Vest ligger 55-60 meter under jorden og omfatter 5000 kvadratmeter med i alt 207 rum. Regan Vest kunne huse flere end 300 mennesker og havde forsyninger af både luft, energi, vand og proviant.

Anlægget er en tidslomme med hensyn til indretning og udstyr og afspejler den frygt for atomkrig, der i flere årtier beherskede tankegangen her i Danmark.