03:18

00:14

Elever over hele landet demonstrerer fredag for et større fokus på klimaet Foto: TV 2 Nord

Elever over hele landet demonstrerer fredag for et større fokus på klimaet Foto: Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

1 af 4

Se video: Nordjyske elever strejker for klimaet

I dag er der demonstrationer for klimabevidsthed i flere end 100 lande - og i flere nordjyske byer er de unge også med.

I byer som Aars, Aalborg og Frederikshavn står der i dag tomme undervisningslokaler på diverse undervisningsinstitutioner.

Årsagen er de klimastrejker, som de fraværende elever istedet har valgt at deltage i - selvom der er tale om en regulær skoledag. Der skal ganske enkelt rettes fokus på klimaet, lyder det.

-  Vi strejker en fredag i dagtimerne, fordi det er sådan, vi viser vores utilfredshed med politikernens håndtering af klimaforandringer, siger Mathilde Christiansen - én af initiativtagerne til Den Grønne Studenterbevægelse i Aalborg.

00:06

Se video fra Aalborg

Luk video
00:05

Se video fra Aalborg

Luk video

 

00:20

Se video fra Aalborg

Luk video

 

- Det kan godt være, at folk siger, at det er selvmodsigende, at man dropper skolen for at sørge for en bedre fremtid, da man da burde være i skole for at lære om hvordan man løser udfordringen. Men vi klimastrejker fordi alt forskningen allerede er derude, men at mange vælger at ignorere den, siger Mathilde Christiansen.

Svensker inspirerer 

Strejkerne er en del af bevægelsen FridaysForFuture, der er startet af den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg, som torsdag blev nomineret til en Nobels Fredspris.

Greta Thunberg blev verdenskendt, da hun efter Sveriges varmeste sommer satte sig foran Rigsdagen og strejkede.

Den dengang 15-årige skoleelev nægtede at gå i skole igen før efter Rigsdagsvalget 9. september. 

En frisk Megafon-måling for TV 2 viser, at klimaet er i toppen af mange danskeres bevidsthed. Faktisk er miljø og klima nu det næstvigtigste politiske tema for danskerne. Kort før sidste valg var det kun nummer ni på listen over vigtige emner. Og målingen viser også, at for de 18-29-årige er klimaet nu det allervigtigste politiske tema.