Selvforsynende gårdmejeri med succes
Mens mange små mejerier har det svært i tiden, begynder det at gå i den rigtige retning for gårdmejeriet Sønderhaven
Mens mange mindre gårdmejerier i tiden har det svært, er det med hårdt arbejde lykkedes et nordjysk gårdmejeri at få succes.
På Sønderhaven Gårdmejeri produceres der i dag masser af ost og smør. I 2007 valgte landmandsparret Preben og Marianne Ørum at lægge produktionen en anelse om. I stedet for at sælge mælken fra gårdens mere end 100 malkekøer, valgte de at stifte et mejeri og begynde at bearbejde råvarerne selv.
- Det handler om, at vi gerne ville lave det hele fra bunden. Vi havde jo selv mælken, så det var egentlig bare at gå i gang, siger Preben Ørum.
Efter en håndfuld økonomisk hårde år med masser af hårdt arbejde, er det nu begyndt at gå i den rigtige retning for det lille gårdmejeri.
- Det går jo meget op og ned, men her på det seneste føles det mere som en optur, siger Preben Ørum.
Det er flere flotte priser til en håndfuld af gårdmejeriets populære oste, der har været med til at skubbe mejeriet i den rigtige retning.
Hos Dansk Mejeriforening glæder de sig over den udvikling Sønderhaven Gårdmejeri gennemgår. På landsplan findes der kun få gårdmejerier, der ligesom Sønderhaven er selvforsynende.
- De små gårdmejerier har ligesom alle andre været udfordret i forbindelse med krisen. Derfor er det glædeligt, når der som ved Sønderskoven Gårdmejeri dukker noget op, hvor det går i den rigtige retning, siger Jan Hermansen, der er afdelingschef hos Dansk Mejeriforening.