Foto: Thomas Gaardsmand

Seniorer på surfkursus

Bankbøger et yt og nem ID er in. Der er ingen vej udenom. Seniorerne må lære at surfe på nettet.

Flere hundrede ældre brugte dagen i dag på at blive klogere på computere og internet. Anledning er den landsdækkende Seniorsurf-kampagne, der skal få de ældre, der endnu ikke bruger computer og internet, til blive fortrolige med det.

-          Der er over 400.000 ældre over 65 år, der ikke har kendskab til IT eller computere, og det kan sådan et arrangement som dette være med til at lave om på, lyder det fra formanden for Ældre Sagen i Aalborg, Hans Vinther Buus.

Ældre Sagen er bekymrede over den digitale udvikling, som også ældre borgere mere eller mindre frivilligt trækkes med ind i, for der bør ifølge Ældre Sagen stadig være mulighed for hos offentlige myndigheder at blive betjent "på gammeldags maner".

-          Der vil altid være nogle, der ikke kommer med, og der er brug for hjælp og forståelse hos blandt andet kommunerne for, at man stadig kan sende et almindeligt brev eller tage telefonen og ringe, siger Hans Vinther Buus.

En af dem, der i dag var på Seniorsurf, er, Margit Christiansen, Nørresundby. Hun har ikke selv en computer, men er på Seniorsurf fordi, hun ved, at det er vigtigt at vide noget om, hvordan man betjener en computer og går på internettet.

-          Det er jo sådan det går, men indtil videre får jeg hjælp fra mine børn til det med computeren, siger Margit Christiansen.
 
Det er efterhånden sådan, at  man skal kunne begå sig på nettet for at klare de mest basale ting, som kontakt til kommunen og lægen, og når man skal se hvor mange penge, der står på kontoen. Og også inden for den finansielle verden, mener Ældre Sagen, at man skal udvise fleksibilitet for at tilgodese de ældre, der aldrig kommer til at logge sig ind på netbank.

-          Jeg forstår ikke de pengeinstitutter, der sløjfer bankbogen og papirudgaven af kontoudtoget. Det er et problem for mange ældre, der ikke er på nettet, lyder det Ældre Sagen i Aalborg.

Hos Spar Nord genkender man ikke problemet. Spar Nord tilbyder kurser til de kunder, der er oppe i årerne og som ønsker hjælp til at klare sine pengesager over nettet.

-          Vores undersøgelser viser desuden, at vi har mange kunder i plus 60-alderen, der er med på udviklingen og er på netbank, siger kommunikationsdirektør Ole Madsen, Spar Nord og tilføjer:

-          Netbank og brug af IT vil aldrig være det eneste. Vores kunder har fortsat mulighed for at få kontoudtog sendt på papir, ligesom de altid er velkomne hos os i afdelingerne.