LIGE NU:

Sjælden mønt fundet ved Bulbjerg

En sjælden nederlandsk daler fra 1600-tallet, der er blevet fundet på stranden ved Bulbjerg, skal udstilles på Nationalmuseet.

En strandtur ved Bulbjerg kastede et sjældent fund af sig. Her fandt en mand en sjælden nederlandsk daler fra 1600-tallet. Mønten var indstøbt i mørtel og derfor formoder man, at den er blevet brugt som et såkaldt bygningsoffer.

- Skikken med et bygningsoffer kendes herhjemme fra kirker i middelalderen, og senere i 1600-tallet er der et tilfælde fra Skanderborg Slot med en nederlandsk daler fra tidligt i 1600-tallet. Da man nedtog en 1600-tals gård i Aalborg for at flytte den til den Gamle By i Aarhus, fandt man også en nederlandsk daler, som byggeoffer der. Derfor kan mønten være et byggeoffer fra en nu nedrevet bygning, siger Line Bjerg, museumsinspektør på Nationalmuseet.

Hvordan mønten er havnet på stranden i Bulbjerg, ved man ikke. Museumsinspektøren mener dog, at den stammer fra et fornemt hus, da mønten var meget værdifuld på sin tid.

- Det kan meget vel være bygningsrester, som er kørt ud og smidt på stranden. Mønten har tydeligvis ligger og rullet rundt længe i strandkanten, for stenen er rundet af vandet, og der er løbet en smule rust ud fra mønten, siger Line Bjerg.

Den sjældne daler skal nu udstilles på Nationalmuseets danefæudstilling, der åbner 30. januar. Her kan den ses resten af året.