Sjældent fænomen sker i dag: Merkur møder Solen

Merkur møder Solen igen efter 13 år i en sjælden astronomisk begivenhed. Fænomenet sker i eftermiddag.

I dag klokken 13.13 passerer planeten Merkur forbi Solen.  Det usædvanlige fænomen sker kun 13 gange på 100 år. Sidste gang, fænomenet fandt sted, var 13 år siden den 7. maj 2003.

Men du vil ikke kunne se dette ske i en normal håndkikkert. For det første er det farligt at kigge direkte ind i solen med kikkert. For det andet fylder Merkur kun en 300-del af Solens diameter, selvom Merkur er omkring 50 millioner km tættere på Jorden end Solen, som er 155 milllioner km væk. Derfor dukker Merkur kun op som en lille sort prik på den nedre del af solskiven.

Du kan alligevel se Merkur-passagen i et rigtigt teleskop. Nordjyske Astronomisk Forening for Amatører (NAFA) kan indstille deres teleskoper til nogle meget høje forstørrelser, som giver alle nordjyder muglighed for at se hele passagen meget bedre.

- Det er en meget special dag, hvor vi i teleskopet kan obsevere Merkur, når den passerer Solens overflade. I vores H-Alfa-kikkert kan man både se planeten og soleksplosioner i baggrunden, forklarer Torben B. Christensen, formand for NAFA. 

Derfor holder astronomerne åbent hus for alle interesserede i dag fra kl. 13.00 - 21.00 i Urania Observatoriet på Borgmester Jørgensenvej i Aalborg. 

Dagens passage varer i 7,5 timer fra klokken 13.13 - og vi sender live på TV2 Nord fra et af de nordjyske obeservatorier i vores udsendelse, der starter klokken 19.30.  


Seneste nyt

fra Nordjylland