Skal du have penge tilbage i skat?
Foto: Lone Vad Dam
Tirsdag morgen er det muligt at tjekke, om du skal til lommen eller have penge tilbage i skat.
Tirsdag vil der uden tvivl være flere besøgende på Skat.dk end normalt. Her åbnes nemlig for adgangen til forskudsopgørelsen for 2016, hvor det fremgår, hvor høj ens trækprocent og fradrag bliver til næste år.
- Selv om de fleste indberetninger til Skat i dag er automatiseret, er der alligevel god grund til at tjekke, om forskudsopgørelsen stemmer. Særligt hvis der er sket større ændringer i ens økonomi på grund af jobskifte, optagelse af større lån, ægteskab eller skilsmisse, er det en god ide at gå forskudsopgørelsen igennem en ekstra gang, siger skatteekspert i Deloitte Doris Erlandsen.
På trods af at de fleste indberetninger til Skat i dag sker automatisk, er der stadig fradrag, der skal indberettes manuelt.
- Befordringsfradrag, børnebidrag, ægtefællebidrag og rejsefradrag er blot nogle af de fradrag, man selv skal indberette. Jo mere præcist de fremgår på forskudsopgørelsen, des større sandsynlighed er der for, at man betaler 'rigtig' skat i løbet af året og dermed slipper for at oparbejde en skattegæld eller låne penge til Skat, siger Doris Erlandsen.
Samtidig kan forskudsopgørelsen også være en god anledning til at give sin økonomi et større eftersyn, mener Doris Erlandsen:
- For eksempel bør man mindst en gang om året sætte sig ned og vurdere, om man sparer nok op til sin alderdom. De forskellige pensionsopsparinger giver nemlig mulighed for fradrag. Så hvis man generelt synes, at ens skatteprocent er for høj, og man samtidig har råd til at spare op, er her en mulighed, som kan være fordelagtig.
Endelig kan man også se på, om man kan ændre på sin lønpakke hos sin arbejdsgiver.
- Mange arbejdspladser tilbyder jo forskellige personalegoder gennem en såkaldt bruttolønsordning, hvor beløbet bliver trukket, inden der er betalt skat. Det kan for eksempel være fri telefon, bus- og togkort, sundhedsydelser eller forskellige uddannelsestilbud. Også her er der altså mulighed for at optimere skatten, siger Doris Erlandsen.