Skal være slut med dårlig mobildækning
Foto: Johnni Isaksen
Socialdemokraterne fremlægger udspil, der skal sikre alle danskere stabil mobildækning og hurtigt internet.
Det skal være slut med mobiltelefoner, der pludseligt bliver uduelige, når man nærmer sig Danmarks yderområder.
Det mener Socialdemokraterne. Står det til dem, skal teleselskaberne påtage sig et større samfundsansvar for, at alle i hele landet får adgang til hurtigt internet og stabil mobildækning.
Partiet præsenterer torsdag udspillet "Internet og mobiltelefoni til alle", og målsætningen er, at alle danskere skal have adgang til 100 Mbit/s i 2020.
- Vi må konkludere, at det ikke er nok, at teleudbyderne udelukkende interesserer sig for de områder, hvor der er rigtig mange penge at tjene, siger Socialdemokraternes it- og teleordfører, Trine Bramsen, i en pressemeddelelse.
- Det er et rimeligt krav, at selskaberne viser samfundsansvar og udbyder samme digitale kvalitet i områder, hvor befolkningstætheden er lavere og indtjeningen derfor også er det.
Udspillet indeholder 16 konkrete punkter, der skal sætte en stopper for den digitale ulighed i Danmark. Socialdemokraterne mener, at Danmark i stigende grad deles op i et A- og B-hold, når det kommer til internet og mobiltelefoni.
Trine Bramsen opfordrer derfor både de danske internet- og mobiludbydere og myndigheder til at gøre en ekstra indsats på området.
- Selv om vi i Danmark på mange områder er førende inden for digital kommunikation, er der områder, hvor vi halter efter. Alt for mange danskere oplever ingen eller ringe mobildækning, og mange steder kan internetudbydere ikke levere ordentligt bredbånd.
- Men når vi stiller større krav til udbyderne, har vi også i stat og kommuner en forpligtigelse til at levere ordentlige rammebetingelser såsom sagsbehandlingstider og vilkår omkring masteopstilling og gravetilladelser, forklarer Trine Bramsen.
Ifølge bredbåndskortlægningen for 2012 var 65 procent af de danske husstande og virksomheder dækket med internet med en hastighed på minimum 100 Mbit/s.
Men kortlægningen viser også store dækningsmangler, især i Danmarks yderområder.