Skind på hjernen: Martin forsøger at genstarte minkbranchen

Det her er historien om at få mink tilbage og genstarte et dødt erhverv. Historien om et håb om skindkvalitet i topklasse og en familieopsparing på spil.

Stream "Skind på hjernen" nederst i artiklen.

Da regeringen offentliggør i november 2020, at alle mink skal aflives, drejer 1223 minkfarme nøglen om for altid.

Men 14 minkavlere vælger en anden vej. De siger nemlig ja til muligheden for at starte op igen, når det 1. januar 2023 bliver lovligt at drive minkavl igen.

quote Det er jo et millionbeløb, det handler om

Martin Korsbæk

Én af de 14 er Martin Korsbæk fra Fjerritslev, som i øjeblikket er i fuld gang med at gøre gården klar. Men allerede nu står det klart, at minkbranchen ikke ser ud til at blive den samme igen.

Mink i topklasse

Martin har afgivet en ordre på 600 mink fra Finland, som efter planen kommer til gården første uge i januar. Men det betyder ikke, at han kan fortsætte, hvor han slap for to år siden. 

Den gode skindkvalitet skal nemlig fremavles, og det kommer til at tage år og mange parringer, inden kvaliteten bliver i topklasse igen.

- Jeg håber ikke, at der går mere end fem år, før vi er helt oppe i toppen, fortæller Martin.

Det er ikke den eneste udfordring, Martin står overfor. For da alle minkfarme lukkede ned, gjorde virksomheder omkring minkbranchen det også.

- Jeg vidste godt, at udfordringen ville blive stor, og jeg havde også håbet på, at den gik lidt mere gnidningsfrit, end den har gjort.

Martin står nu i dilemmaet, om han skal importere minkfoder fra Sverige, eller om han skal investere i et foderanlæg til gården.

- Den investering vil være 100.000 kroner, inden man har set sig om - hvis det kan gøre det, fortæller Martin.

Familieopsparing på spil

Målet om at starte minkfarmen op igen er i høj grad noget, som påvirker hele Martins familie.

- Det er jo et millionbeløb, det handler om, så det er jo mig og min bedre halvdels privatøkonomi, der er på spil, så vi går all in, fortæller Martin Korsbæk.

På gården bor han med sin kone Anna og deres tvillingepiger.

- Jeg kan se, hvad det betyder for Martin, så er det jo det, han skal, men jeg synes, det kræver meget af os som familie, fortæller Anna Korsbæk Andersen.

Martin bor på minkfarmen med sin kone Anna og deres tvillingepiger.
Martin bor på minkfarmen med sin kone Anna og deres tvillingepiger.
Foto: Nicolai Nør Pedersen / TV2 Nord

Første minkavler tilbage

Med familiens opbakning er Martin en af de første, der forsøger at starte et erhverv op, som mange ellers har dømt ude.

- Det betyder ekstremt meget, at familien også er villige til at være med på turen, fordi ellers bliver det en svær kamp.

Martin ved, at fremtiden kan gå begge veje, men han står fast på beslutningen om at give minkene en chance til. Sådan er det, når man har skind på hjernen.

- Jeg ville ærgre mig den dag, hvor jeg sidder på plejehjem og så tænker, at det var ærgerligt, jeg ikke gav det en chance. Det kan jeg i hvert fald sige, at jeg har gjort. Så må vi jo se, om det kan bære eller briste.

Se "Skind på hjernen" her:


Seneste nyt

fra Nordjylland