LIGE NU:

Skippere uvidende om sikkerhedskrav

Fiskeskippere kender ikke nye lovpligtige sikkerhedskrav, der skal højne sikkerheden til søs. Selv om fiske-skipperne i Hirtshals har haft over et halvt år til at udføre en egen-sikkerhedskontrol har de ikke gjort det endnu. De kender slet ikke de nye reg

Mindst éen gang om året forlanger Søfartsstyrelsen nu, at skal skipperen af fiskefartøjet HG 99 skal lave en egenkontrol af sit skib. Det skal dokumenteres at fartøjet er i forsvarlig sikkerhedsmæssig stand. Et skema med 51 spørgsmål skal besvares.

- Jeg kender overhovedet ikke skemaet, siger skipper på HG 99, Ib Dalsgaard Andersen, til TV2/NORD.

Kravet om egenkontrol omfatter alle fiskefartøjer, hvor længden i meter gange bredden giver mere end 20, men mindre end 100. Dem er der 40 fartøjer af i Hirtshals, men alle skipperne er tilsyneladende fuldstændig uvidende om at Søfartsstyrelsen siden den 1. januar i år har henstillet at skipperne skal udfylde egenkontrolskemaer. Om hvorvidt redningsudstyr, lanterner, lænseporte, rorstammer, kompas og meget andet er i orden.

Men åbenbart har Søfartsstyrelsen ikke informeret fiskeskipperne godt nok. Det er kun sket på styrelsens hjemmeside. Nu vil Fiskeriforeningen i Hirtshals gøre noget ved sagen.

- Vi vil straks sende et brev ud til de berørte skippere, så de kan få lavet den egenkontrol. Det handler jo om vores egen sikkerhed. Det vil vi da ikke modarbejde, siger Morten Sørensen, der er formand for Hirtshals Fiskerforening.

Allersenest inden årets udgang skal fiskeskipperne have papirerne i orden. Ellers risikerer de en bøde.