06:25

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Skole har succes med fleksibel vinterferie

Flere nordjyske forældre tager uden videre deres børn ud af skolen for at tage på ferie uden for skolernes ferier. Det problem kender de ikke på Mørke Skole på Djursland. Skolen har nemlig som en af de eneste i landet indført fleksibel vinterferie.

Det er et problem på mange nordjyske skoler, at forældre tager deres børn ud af skolen for at tage på ferie uden for skoleferien. Problemet er særligt stort omkring vinterferien, men på Mørke Skole på Djursland har man fundet løsningen.

Skolen har indført fleksibel vinterferie. Det betyder, at forældrene kan vælge om børnene skal have vinterferie i uge fem, seks, eller syv. Et tiltag skolen indførte allerede for 14 år siden for at imødegå, at børn holdt ferie uden for den fastlagte vinterferie, og dermed gik glip af vigtig undervisning.

- Hos os har det fungeret i 14 år. Vi gør det helt rutinemæssigt og det fungerer gnidningsfrit, siger Lars Chr. Larsen, viceskoleleder på Mørke Skole.

Arden Skole er en af de få nordjyske skoler, der har forsøgt sig med fleksibel vinterferie. Det er droppet igen fra i år, fordi forældrene blev ved med at holde ferie uden for de fastlagte uger, og fordi det var svært at planlægge.

- Der sidder måske 24 elever i den ene uge og to i den anden uge, og hvis man skal lave nogle forløb, der matcher, og udnytte ressourcerne bedst muligt, er det ikke optimalt, siger Kirsten Vibjerg, viceskoleleder på Arden Skole.

Den almindelige undervisning er suspenderet i de tre fleksible ferieuger på Mørke Skole. Eleverne laver opgaver og tilrettelægger selv deres arbejde. Hvorfor der ikke er flere, der har set lyset i Mørke-modellen, tør viceskolelederen ikke gætte på.

- Vi er ikke på nogen mission. Vi har ikke et projekt, vi vil udbrede. Det fungerer for os, og det er fint, siger Lars Chr. Larsen.