Skole overvåger elever på nettet

Foto: TV2/Nord

Hedeboskolen i Skagen er blandt de 40 danske skoler, der har købt et program, der kan overvåge elevernes færden på internettet i timerne.

Nogle danske skoleelever skal i fremtiden tænke sig godt om, inden de smutter en tur på Facebook på deres bærbare pc i timerne.

I takt med at flere skoler bruger internettet i undervisningen, har en række danske skoler købt overvågningsprogrammer, som installeres på elevernes computere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Overvågningsprogrammerne gør det muligt for læreren at følge med i, hvad eleverne foretager sig på internettet.

25 danske skoler har købt et program af det danske firma Netop, og siden årsskiftet har yderligere 15 skoler investeret i en tilsvarende løsning fra en amerikansk producent.

Begge løsninger gør det muligt for læreren at sidde ved katederet og på sin egen pc se hver elevs skærmbillede.

En af de skoler, som har indkøbt sofwaren fra Netop, er Hedeboskolen i Skagen, og ifølge viceskoleleder John Thomsen er erfaringerne gode:

- Vi har da muligheden for at lukke ned for Facebook, men det er sjældent, det er nødvendigt, siger han til Jyllands-Posten.

- Programmet har også en forebyggende effekt, og det er klart, at eleverne er mindre tilbøjelige til at gå på Facebook, når de ved at læreren kan holde øje med dem, siger John Thomsen.

Formanden for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, er til gengæld skeptisk:

- Skolerne skulle hellere bruge deres krudt på at skabe en interessant undervisning i stedet for at overvåge eleverne, mener hun.

- Det er bedre at leve en aftale i klassen om, hvordan nettet kan bruges, så der skabes tillid mellem lærere og elever, siger Vera Rosenbeck til Jyllands-Posten.

Forsiden lige nu