Skolebesparelser bekymrer lærernes formand
Foto: TV2/Nord
De studerende på University College Nordjylland skal ikke frygte, at deres uddannelser lukkes. Til gengæld mister 40 ansatte deres job.
Besparelserne på folkeskolen fortsætter. Budgetterne viser, at over 60 pct. af kommunerne skærer ned i 2012.
Den byge af besparelser, som folkeskolerne har levet med i flere år, fortsætter i 2012.
Det fremgår af en undersøgelse, Danmarks Lærerforening (DLF) har lavet med afsæt i næste års kommunale budgetter. Ifølge undersøgelsen gennemfører 61,9 procent af landets kommuner besparelser på folkeskolen, mens kun 9,3 procent tilfører flere ressourcer.
Anders Bondo Christensen, formand for DLF, mener, at tallene harmonerer dårligt med politikernes version om at skabe "en folkeskole i verdensklasse". Han ser frem til en drøftelse med undervisningsminister Christine Antorini (S) og regeringen om situationen.
- Vi må drøfte, hvordan vi sikrer, at kommunerne kan og vil påtage sig ansvaret for folkeskolen, så den bestyres på samfundets vegne, siger Anders Bondo i en pressemeddelelse.
Lærerformanden tilføjer, at det ikke nytter blot at betragte skolen som en kommunal udgift.
- Folkeskolen er hele fundamentet for uddannelsessystemet. Skolen er en investering i fremtiden og selve grundlaget for at løse Danmarks udfordringer, siger Anders Bondo.
I de kommuner, som gennemfører besparelser, sker det oftest på lærernes arbejdstid, ved nedlæggelse af lærerstillinger eller ved at forringe den specialpædagogiske indsats uden for normalklasserne.
Anders Bondo Christensen tilslutter sig den brede enighed om, at folkeskolen bør rumme flere børn med særlige vanskeligheder, som i dag modtager undervisning uden for en normalklasse.
- Men det kræver, at lærerne får ekstra muligheder for efteruddannelse. Hvis folkeskolen år for år tilføres færre ressourcer, kan det ikke undgå at ramme eleverne, især de svageste, mener han.
De samlede besparelser på næste års budgetter udgør godt 330 millioner kroner. Budgetterne for 2011 rummede nedskæringer inden for folkeskolen på over 600 millioner.
/ritzau/