Skoleelever mærker besparelser på egen krop
Foto: Daniel Mikkelsen
Hjørring Kommune mangler penge, og det kan skoleeleverne mærke.
I Hjørring Kommune mærker skolebørnene besparelserne, der blandt andet betyder flere børn i klassen.
Uro på skoleområdet i Hjørring. Igen. Og nu er det eleverne, der på egen krop mærker de voldsomme besparelser på området. Besparelser, der for alvor er blevet hverdag i det nye skoleår.
For der er flere elever i klasserne, for mange - mener flere forældre. Tina Bang Andersen er blandt dem. Hun er mor til en datter, der netop er begyndt i 0.klasse på Muldbjergskolen i Hjørring.
-Jeg synes, det er frygteligt med 28 elever i klassen. Jeg har selv et barn, der er rimeligt aktivt og har svært ved at sidde stille, så for hende er det hårdt og svært med så mange klassekammerater, siger Tina Bang Andersen.
Også Pia Rønn, der er mor til en datter i 0. klasse på Muldbjergskolen med 26 elever i klassen, synes, det er under al kritik, når skolerne nu som norm skal have 28 elever i hver klasse.
-Det er alt for mange elever, de får slet ikke nok ud af undervisningen. Hvert barn kan jo knap nå at sige noget i to minutter hver time, så er timen slut, siger Pia Rønn.
Pia Rønn ser helst, at klassekvoten kommer ned på 20. Men med den nye skolestruktur, som blev vedtaget i foråret, så skal der være flere elever i hver klasse.
Hjørring Kommune sparede en skole væk og samlede alle børnene i selve Hjørring by på bare fire skole. I hele Hjørring kommune er der i gennemsnit 22,6 elever i hver klasse - men flertallet af klasser i selve Hjørring by har langt flere elever end gennemsnittet. I to klasser sidder 29 elever og en enkelt klasse har hele 30 elever i klasselokalet. De mindste klasser er på landsbyskolerne i Hjørring Kommune. Bundrekorden har Vrå Skole med en klasse på blot 12 elever.
Skoledistriktsleder for Sydøstskolen, Mads Bech Albertsen, erkender, at det blevet sværere at drive skole i dag end tidligere.
-Der er flere børn i klasserne, og det er klart, at der nu er færre minutter pr elev i undervisningen. Så det er en udfordring, siger han.
Den største udfordring er dog de fysiske rammer. På Muldbjergskolen er antallet af elever vokset med 250 i løbet af sommerferien, ligesom antallet af lærere er steget.
-Vi er presset på arealer, og vores ventilation kan ikke følge med, men det er sådan noget, vi må få styr på, siger Mads Bech Albertsen.
De store klasser betyder øget pres på økonomien på skolerne - for samtidig med at Hjørring Kommune ændrede strukturen ændrede man også regnemodellen for hvor mange penge det skal koste at drive skole. Før sommerferien fik skolerne penge pr elev i klasserne - men fra det nye skoleår får skolerne penge pr klasse - en sum uanset hvor mange børn der er i klassen.
-Der vil selvfølgelig altid være udfordringer, og der er mange ting, vi skal vænne os til og lære, når der er så store klasser. Men vi knokler, og jeg kan stå inde for den faglige kvalitet. Den er i orden takket være et fantastisk personale her på Muldbjergskolen, siger Mads Bech Albertsen.