Slagsmål om sygehusmilliarder

Regionerne vil tilsammen bygge fem spritnye sygehuse, som alle skal placeres vest for Storebælt. De nye sygehuse skal ligge i Århus, Aalborg, Odense, Hobro og Gødstrup ved Herning. Men der er ikke penge til at indfri løfterne om enestuer og topmoderne s

Nye sygehuse, enestuer ...
Fem spritnye sygehuse på Fyn og i Jylland. Enestuer til hovedparten af patienterne. Og dobbelt så mange ambulante behandlinger, hvor patienterne bliver sendt hjem samme dag, som de eksempelvis har fået skiftet hoften.

Ikke penge til bedre og hurtigere behandling
Landets fem regioner vil bruge ca. 68 milliarder kroner på at modernisere sygehusene for at tilbyde patienterne bedre og hurtigere behandling. Men der er langt fra penge nok til at indfri de store visioner. Det siger eksperter og regioner, før det såkaldte Erik Juhl-udvalg torsdag giver sit bud på, hvordan de første 15 af 25 milliarder kroner i regeringens kvalitetsfond skal fordeles.

- Når ønskerne er så store, er der ikke penge nok til at indfri det hele. Derfor vil det heller ikke være alle regioner, der får lige meget eller får alt, hvad de ønsker, sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, der er en af fem skandinaviske eksperter i udvalget.

Skadestuer samles
Som en vigtig del af sygehusplanerne vil regionerne desuden samle skadestuerne på tre til fem hospitaler i hver region, hvor speciallæger 24 timer i døgnet er klar til at behandle akutte patienter, som eksempelvis er kommet til skade i trafikken.

Salg og effektiviseringer
Regionerne håber, at salg af de gamle sygehuse sammen med effektiviseringer og ikke mindst supplerende finansiering fra regeringen kan få regnestykket til at gå op.

- Det er svært at projektere og udbyde et byggeri, hvis vi ikke kender vores økonomi. Så vi skal vide, om vi kan låne penge eller på anden måde få supplerende finansiering. Og det skal vi vide inden februar, siger Ulla Astman, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Hvad sker der nu
Når ekspertudvalget har talt, skal regeringen forhandle med regionerne, som først den 1. februar får at vide, hvor meget de hver især kan regne med at få. Men sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil givetvis følge ekspertudvalgets konklusion nøje - eller gemme sig bag den alt efter synspunkt.
Ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard, der er direktør i Dansk Sundhedsinstitut, venter der nemlig et barsk politisk slagsmål, når udvalget har talt.

- Politikerne har meldt nogle meget dyre ambitioner ud. Men der er slet ikke penge nok, og der skal prioriteres rigtig meget mellem regionernes byggeprojekter. Og når man kommer ind i en diskussion, hvor regionerne proportionalt ikke skal have det samme, så har man slagsmålet. Det kan spille regionerne ud mod hinanden, så det basker, siger Jes Søgaard.

Kritiseret regeringen
Både Danske Regioner og Lægeforeningen har kritiseret, at regeringen og DF på forhånd har afsat de første 250 mio. kr. fra milliardpuljen til flere lokale lægehuse og skadeklinikker i yderområder. Det skal sikre, at ingen får længere end 30 minutter til akut behandling. /ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland