Små DGI-foreninger rammes af bankbøvl: - Vi skal løse det sammen

Der er trange kår for små foreninger, som rammes hårdt af højere bankgebyrer og dokumentationskrav. Det mærker de hos DGI, der især har mange små foreninger i Nordjylland.

Nordjylland er rig på små foreninger. Sammenlignet med andre dele af landet har DGI forholdsvist mange af dem i Nordjylland. Men det er blevet hårdere at drive mindre foreninger.

Bankgebyrerne for foreninger er blevet højere og kravene til dokumentation større, og det kan mærkes hos DGI Nordjylland.

- Vi kan helt klart mærke, at gebyrerne er steget, og det er noget, vi har fokus på. Det påvirker især de mindste foreninger med mindre organisationer, fordi kravene og gebyrerne er de samme uanset foreningens størrelse, siger formanden for DGI Nordjylland, Peter Otto Yde Thomsen.

Peter Otto Yde Thomsen ser positivt på mulighederne for at få løst problemet.
Peter Otto Yde Thomsen ser positivt på mulighederne for at få løst problemet.

God stemning i samarbejde

Peter Otto Yde Thomsen er helt sikker på, at det ikke er en holdbar situation. Af samme grund har DGI indgået et samarbejde med Dansk Idrætsforbund og Finans Danmark, hvor de arbejder på at sikre bedre vilkår for de små foreninger.

quote Der er faktisk ret god stemning omkring det her fra alle parter

Peter Otto Yde Thomsen, formand for DGI Nordjylland

Formanden fortæller, at der allerede er banker, der stiller sig til rådighed for foreningerne gebyrfrit, og han tror på, at der kan findes holdbare løsninger for parterne.

- Der er faktisk ret god stemning omkring det her fra alle parter. Det er så stor en udfordring, så vi har startet det her fælles arbejde, siger Peter Otto Yde Thomsen. 

Han er glad for, at også kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen er gået ind i det og ønsker, at det administrative bøvl skal væk fra foreningerne.

Den nordjyske formand mener, at det er noget strukturelt, der skal til for at løse udfordringerne, fordi det er et generelt problem.

Hør om utilfredsheden i Skivum Beboerforening, der er hårdt ramt af gebyrstigning:

Banker med lokale rødder

Hos Spar Nord Bank, som er en af de banker, der har sat gebyrerne betydeligt op til mere end det dobbelte, erkender de overfor TV2 Nord, at gebyrerne er blevet højere, end banken selv bryder sig om. De forklarer det med, at der er blevet større krav til deres arbejde med kontrol af foreningerne.  

Spar Nord Banks direktør, Lars Møller, påpeger dog, at Spar Nord Fonden uddeler store beløb til nordjysk foreningsliv, så pengene i mange tilfælde kommer retur. 

Den argumentation køber DGI-formanden til dels:

- Mange af bankerne er rigtig gode til at dele ud, så de kan godt have en pointe, men det fjerner ikke bøvlet for den enkelte forening, og det er ikke alle, der får sponsorater. 

Peter Otto Yde Thomsen forklarer, at mange af de små foreninger, grundet deres størrelse, har en mindre organisation og derfor mindre ressourcer til at søge donationer. Derfor er det tit de større og stærkere organisationer, der får donationer og samtidig ikke er lige så hårdt ramt af gebyrerne. 

Han har oplevet, at sammenlægninger af de lokale banker betyder, at der er lidt længere vej til samarbejde og donationer, fordi bankrådgiverne ikke nødvendigvis er engageret i den lokale forening, som de ofte var tidligere, hvor de arbejdede og boede i byen. 

- Der var lidt flere uofficielle ydelser før, fordi banken var tæt forbundet til foreningen, men jeg oplever, at bankerne forsøger at holde fast i deres lokale rødder og engagement efter sammenlægninger, siger Peter Otto Yde Thomsen.

Se hele interviewet med Peter Otto Yde Thomsen her


Seneste nyt

fra Nordjylland