Foto: Bruno Stagsted

Smerteforsker får en halv million

Hæderspris på en halv million kroner går til smerteforsker på Aalborg Universitet.

Forskningschef, professor, dr.med. Lars Arendt-Nielsen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet får næste uge tildelt Bagger-Sørensen Prisen for hans forskning inden for det odontologiske forskningsområde.

Med prisen følger en halv million kroner.

Lars Arendt-Nielsen har i mere end 30 år været at finde blandt de internationalt førende og mest succesfyldte forskere i undersøgelser af årsager til og behandling af kroniske smerter. Lars Arendt-Nielsen og hans forskerteam har arbejdet med at udvikle og anvende nye teknologier til at måle de fysiologiske ændringer, der opstår, når patienter har kroniske smerter. Det er påvist, at smertesystemet ændrer karakter og bliver overfølsomt hos patienter der udvikler smerter over lang tid.

Hver femte dansker lider af kroniske smerter og patienter med kroniske smerter oplever ofte at deres lidelser ikke tages alvorligt, heller ikke af behandlere, da lægernes viden om årsag til smerter og tilbud om smertebehandling er langt fra optimal. Ligeledes er der stor mangel på differentierede og effektive lægemidler til behandling af det store spektrum af kroniske smerter.

Fondsbestyrelsen har lagt vægt på at prismodtageren har formået at opbygge et innovativt og produktivt dansk forskningsmiljø forstærket af en række brobygninger til ledende udenlandske forskere med fokus i studier af de komplekse mekanismer, der ligger bag en række kroniske smertetilstande, herunder smerter i mundhule og kæberegioner.

Gennem årene har mere end 150 danske forskere modtaget hæderspriser fra Bagger-Sørensen Fonden.