LIGE NU:

Smitsom bakterie under kontrol

110 patienter på de nordjyske sygehuse blev i fjor syge af en aggressiv og meget smitsom tarmbakterie.

Det fortæller DR Nordjylland.

Bakterien giver i bedste fald kraftig diarre - i sjældne tilfælde kan den føre til dødsfald.

I 2010 registrerede man tre nordjyske tilfælde af bakterien. I 2011 voksede tallet til 42 og i fjor altså til 110, viser en ny opgørelse. Men tallet ville have været langt større, hvis ikke vi sidste forår havde grebet ind med isolering af patienter, ekstra klorholdig rengøring af stuer og fremskyndelse af prøveresultater, forklarer leder af Infektionshygiejnen, Henrik Calum.

- Vi er meget tilfredse med antallet af tilfælde i 2012. For det er lykkedes os at bremse den epidemiske udvikling, der var i gang. Og det vi gør os håb om nu, er at kunne holde den nede på et lavt niveau.

Bakterien hedder Clostridium Difficile og er næsten umulig at udrydde. Det skyldes paradoksalt nok, at den stortrives hos patienter, der får antibiotika.

- Antibiotikaen slår de andre baktier ihjel, men ikke denne bakterie. Den får bedre plads og bedre næring til at udvikle sine giftstoffer.

Den smitsomme tarmbakterie forekommer overalt i omgivelserne og den har altså fundet vej til maverne i 3-4 ud af 100 personer. Og det er dem, der er i fare for at blive syge af bakterien, hvis de får antibiotika.