Foto: Per Frank Paulsen

Smugling til Norge er udbredt

Smugling via Danmark til Norge er et udbredt fænomen, fortæller flere kilder både i Norge og Danmark i dag til TV2/Nord.[size=3][/size]

- Det er professionel trafik, der foregår!

Sådan opsummerer Jørn Rise, formand for Dansk Told og Skatteforbund, de smuglinger af hash mellem Danmark og Norge, der ifølge ham ofte finder sted.

- Danmark er et klart transitland til Norge, især når det handler om hash, siger han.

Ifølge ham er det langtfra nogen tilfældighed, at weekendens smuglere netop forsøgte at smugle via Nordjylland til Norge. Der er nemlig flere eksempler på, at områder, hvor politi- og toldkontrol er lav, ofte har smuglerruter.

- Da russerne begyndte at sende narko på markedet, da testede de Bornholm, hvor de sendte masser af cigaretter til øen. Så kunne de se, hvor man blev taget og hvor man ikke blev taget - og der hvor man ikke blev taget, det blev til en rute, fortæller Jørn Rise.

At netop Danmark bliver flittigt brugt, når eksempelvis hash skal smugles op fra Sydeuropa, nikker de norske toldmyndigheder også genkendende til.

- De største fangster af hash gennem tiderne er netop blevet foretaget på den rute. Eller på en lignende rute, altså fra Nordjylland til det sydlige Norge, siger Thorleif Andreassen, regiondirektør hos de norske toldmyndigheder, til TV2/Nord.

Den opfattelse deler hans kolleger i det nationale efterforskningscenter hos Rigspolitiet her i Danmark.

- I og med at hashen kommer fra Sydeuropa og skal op igennem Europa, så skal man jo faktisk igennem Danmark, med mindre man henter det direkte ad søvejen til Norge, siger Michael Ask, leder af det nationale efterforskningscenter.

Hos Jørn Rise hersker der da heller ingen tvivl om, at weekendens fangst på i alt 250 kilo hash kun er en brøkdel af den mængde hash, der bliver smuglet til Norge via Danmark.

- Hvis prisen på hash stiger, er det fordi der er mangel på hash på markedet. Hvis priserne falder, er det fordi markedet flyder over med hash. Men prisen lige nu er stabil, så derfor er der altså også en stabil forsyning af hash til Danmark, men så sandelig også Norge og Sverige, siger han.