Foto: Jens Skriver Steffensen

Snyd biltyven: Fire gode råd til at sikre din bil

Antallet af biltyverier er faldet med næsten 75 procent på otte år, men der er stadig nogle forholdsregler, der er gode at tage for bilejerne.

Selv om det hele tiden bliver sværere og sværere for biltyvene at følge med den teknologiske udvikling i nye biler, sker det alligevel engang imellem, at det lykkes at stikke af med et køretøj.

Det oplevede Kurt Wolfsen fra Ellidshøj i juli i år. Under en indkøbstur i Aalborg lod han bilnøglerne sidde i bilen, fordi han mente, han hurtigt ville være tilbage.

- Jeg skulle jo bare lige have et flute. Men det blev godt nok det dyreste flute, jeg har købt til dato, det må jeg sige. Det var meget dumt, fortæller Kurt Wolfsen.

En biltyv benyttede sig nemlig af muligheden og stak med både Kurt Wolfsens Toyota og hunden Sassy, som sad på bagsædet. 

Hos Nordjyllands Politi ser man ellers en nedadgående tendens for biltyverier, fordi det er de færreste, der besidder den tekniske viden til at kunne komme forbi en startspærre og dobbeltlås.

I 2008 blev der stjålet 2251 biler i Nordjylland. Det antal er blevet mindre hvert eneste år siden, så tallet i  2016 var nede på 635 stjålne biler - altså næsten en fjerdedel af hvad det var for bare otte år siden.

- Det er glædeligt, at vi kan se, at der kommer en teknologi som startspærre, der har så stort effekt på biltyverier. Det betyder, at vi kan bruge vores ressourcer på noget andet, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Sune Myrup.

Men er man den glade indehaver af en ældre bil, eller vil man bare gerne sikre sig en ekstra gang, lister FDM og forsikringsselskabet Gjensidige her fem gode råd mod biltyveri:

 1. Lad aldrig nøglen sidde i bilen
  Selv om du kun er væk et kort øjeblik for at hilse på naboen eller hente piller på apoteket, er det altid en god idé at tage nøglerne med og låse bilen, når du forlader den. På den måde undgår du at give biltyven frit spil.
 2. Parker på oplyste steder
  Parker ikke på mørke, øde steder, hvis du kan undgå det. Parker i stedet, hvor der er lys og mange mennesker. Det gør det sværere for biltyven at bryde ind i din bil uden at blive forstyrret.
 3. Placer bilnøglen klogt i hjemmet
  De fleste mennesker placerer bilnøglen umiddelbart inden for hoveddøren, så den er nem at få fat på, når man skal bruge den igen. Men det gør det også let for indbrudstyve at finde frem til den, hvis de først er kommet ind i dit hjem, og så kan de stikke af med mere end sølvtøjet.
 4. Invester i en bilalarm
  Rådet her kommer - ikke overraskende - fra Gjensidige Forsikring. Men har man ikke det nyeste sikkerhedsudstyr på sin bil, kan det være en god idé at få en alarm monteret, der kan gøre opmærksom på indbrudsforsøg i bilen. 
  03:02

  Antallet af biltyverier er styrtdykket i Nordjylland i de seneste år. De teknologi gør livet surt for biltyven.

  Luk video