LIGE NU:

Socialdemokratisk nedtur kan smitte af på kommunalvalg

Valgforsker forudser, at socialdemokraternes nedtur i meningsmålingerne også kan smitte af på kommunalvalget.

- De overordnede dårlige landspolitiske tendenser for Socialdemokraterne kan få en dårlig indflydelse, hvis der samtidig er nogle lokale dårlige sager, siger Johannes Andersen, valgforsker på Aalborg Universitet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var så rørt over partikammeraternes opbakning på den socialdemokratiske kongres i Aalborg, at hun måtte tage lommetørklædet i brug. Klapsalverne lød i lang tid efter hendes tale på trods af partiets dårlige meningsmålinger. Den store frygt er, at nedturen nu også får negativ effekt på kommunalvalget - især hvis partitoppen forsøger at assistere de lokale politikere med et besøg under valgkampen.

- Når man inviterer Helle Thorning-Schmidt, så inviterer man også landspolitiske vinde og nogle rigtig dårlige meningsmålinger, så det er ikke altid en god ide at invitere statsministeren, siger Johannes Andersen.

På Socialdemokraternes kongres i Aalborg i dag var der også enkelte borgmesterkandidater, som ikke ønsker hjælp af statsministeren i den lokale valgkamp.

- Den nedadgående lands-tendens vil selvfølgelig spille ind, men jeg tror ikke, at det betyder meget. Folk vil se på det, der er udrettet lokalt.Helle Thorning-Schmidt er altid velkommen i Hjørring, især hvis vi kan tale om nogle konkrete sager. Til gengæld behøver hun ikke at komme under valgkampen og dele roser ud i tyve minutter. Det hjælper ikke, siger Arne Boelt, socialdemokratisk borgmester og borgmesterkandidat i Hjørring.