Tankeren Hartzi.

Søfolk fanget på skib

19 udlandske søfolk tør ikke forlade tankskibet Hartzi, som ligger opankret ud for Skagen, af angst for at miste den løn de har til gode.

De 19 søfolk, som er fra Rusland, Ukraine og Filippinerne er strandet på tankskibet Hartzi, fordi der ikke er betalt skibsolie. Retten i Hjørring har derfor på vegne af olieselskabet gjort arrest i skibet. Det vil sige at skibets papirer og en motordel er blevet afmonteret så skibet ikke kan sejle videre. 3F har skrevet at fire af de 19 søfolk har været i land for at få lægehjælp.

Søren Phillip Sørensen, direktør i Handelsflådens Velfærdsråd, fortæller, at rådet har besøgt skibet 25. juli, og her har de blandt andet sørget for at besætningen har modtaget proviant, frisk vand, film, taletidskort, medicin og bunkers så skibet kan fungere. Samtidig har de sørget for at fire af de 19 søfolk har været i land for at få lægehjælp.

Skibet ankrede op 13. maj, og har altså siden ligget for anker en sømil ud for Skagen Havn. Søfolkene vælger at blive ombord, fordi de ellers risikerer at miste den løn de har til gode. De har ikke fået løn siden april.

Lidt uden for Hatzi ligger et andet tankskib Skledros som har været opankret siden 24. juli. Situationen her er uklar. Begge skibe tilhører det Cypriotiske rederi Ocean Tankers som i øjeblikket er i økonomiske vanskeligheder.