Software skal hjælpe lejere i klemme: Afgør på 12 timer, om lejerne har en god sag

En gruppe studerende står bag helt ny software, som lynhurtigt kan vurdere, om der er potentiale i at køre en sag om for eksempel husleje. Efter 40 timer online er DIGURA klar til at køre de første 10 lejesager.

Det har taget et halvt år at stable på benene. Nu er en gruppe jurastuderende fra blandt andet Aalborg Universitet klar med hjemmesiden DIGURA, som skal hjælpe lejere, der har en tvist med deres udlejer.

At lejere kan få juridisk hjælp er der intet nyt i. Det nye består i det system, som hjemmesiden er baseret på. Systemet kan på baggrund af svar på 7-10 spørgsmål samt relevante dokumenter vurdere, om en lejer har grundlag for at køre en sag mod sin udlejer.

Systemet tager udgangspunkt i 4500 tidligere lejeretlige afgørelser, som har handlet om for eksempel husleje og vedligeholdelse.

- Vi er de første i landet, der har formået at tage subjektiv ret ind i en software og trække objektive punkter ud fra det, siger Mike Vestergaard, der er partner og co-founder i DIGURA.

Mike Vestergaard stiftede sidste år Lejernes Frie Retshjælp, som i dag beskæftiger over 50 frivillige.

- Vi kunne se et hul i markedet, og vi kunne se at behovet var der ud fra vores tidligere historik med Lejernes Frie Retshjælp, siger Mike Vestergaard.

- Ambitionerne er tårnhøje

Hvis DIGURAS system vurderer, at lejeren har en god sag, tilbyder de studerende ved DIGURA at køre sagen for lejeren ganske gratis. Bliver sagen vundet, tager de et servicegebyr på mellem 15 og 20 procent af det beløb, lejeren vinder. Vinder lejeren for eksempel 10.000 kroner, får DIGURA mellem 1500 og 2000 kroner.

- Som lejer er det pludselig risikofrit, siger Mike Vestergaard.

Det er blot to dage siden, DIGURA gik i luften. På de første 40 timer er der kommet 22 sager ind til vurdering. 10 af sagerne har ifølge systemet potentiale, og dem kører DIGURA videre.

quote - Ambitionerne er tårnhøje, og det er vores drømme også. 

Mike Vestergaard, partner og co-founder i DIGURA

- Vi kører sagerne så langt, vi selv kan, og kender også godt vores egen begrænsning. Vi er jo studerende, vi ved, hvor langt, vi kan gå – og så lader vi advokaterne tage over derefter, siger Mike Vestergaard.

Lige nu består DIGURA af seks studerende – fire i Aalborg, én i Aarhus og én i København. Men målet er at blive mange flere – også gerne i udlandet.

- Ambitionerne er tårnhøje, og det er vores drømme også. Det har aldrig nogensinde været nemmere som lejer at få rettighederne på ens side, så vi håber, at vi forholdsvis hurtigt kommer op i et godt tempo og virkelig kommer ud i landet, siger Mike Vestergaard.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland