LIGE NU:

Sol og Strand direktør: - Det er en sæson med blandede følelser

Selv om udlejningsbureauerne er næsten fuldt udlejede i påskeferien, så savner branchen de udenlandske turister, til at fylde resten af sæsonen ud.

I påsken har mange danskere valgt at tage i sommerhus for at nyde naturen. Hos udlejningsbureauet Sol og Strand, melder man næsten om totalt udlejet på landsplan. Men alligevel er der noget, der bekymrer direktør Per Dam.

- Det er en sæson med blandede følelser. Lige nu er der rigtig mange danskere, som gerne vil i feriehuse, og det er vi selvfølgelig utroligt glade for. Samtidig er vi meget opmærksomme på, hvilke konsekvenser det har når grænser er lukket.

Ifølge Per Dam er 75% af alle gæster i danske feriehuse normalt fra udlandet. På trods af den store efterspørgsel fra danskerne i både vinterferie, påskeferien og sommerferien, så er det langt fra nok til at udfylde de huller i udlejningen, der normalt bliver opfyldt af udenlandske turister.

- Der er rigtigt mange danskere der lejer feriehuse i påskeferien, og det er vi enormt glade for. Efter påskeferien plejer vi at få turister fra Tyskland, Holland og Norge. Lige nu er der bare gabende tomt – og der er ikke danskere nok med nok ferie til at opveje de manglende udenlandske turister udenfor de danske skoleferier.

Grænserne skal åbnes forsvarligt

I Nordjylland alene blev der i 2019 i perioden april-juni brugt 320 millioner kroner i lokalsamfundene af udenlandske turister. Penge der bliver brugt hos bl.a. de lokale dagligvareforretninger, tøjbutikker, isenkræmmer, attraktioner og oplevelser. Derfor håber Per Dam også på, at der efter påske kan blive åbnet for turismen igen, så længe det gøres forsvarligt.

- Det kan være en kombination af, at de udenlandske feriegæster ved grænsen kan fremvise et lejebevis og en attest på antistoffer, vaccinebevis eller negativ coronatest. Så mener vi godt, at man kan finde en forsvarlig måde at genåbne grænserne – det viser erfaringerne fra sidste år.


På landsplan var der sidste år 10 millioner overnatninger fra udenlandske turister i feriehusene. Blandt dem er der kun kendskab til 10 smittetilfælde med coronavirus.

- Der er ingen af os, der ønsker at sende Danmark ind i en tredje bølge, men vi er blevet meget bedre og har større erfaring med corona. Vi mener, at man sagtens kan åbne grænserne i løbet af april ved at sætte feriehusophold på listen over anerkendelsesværdige formål. På den måde taber vi heller ikke månederne maj og juni på gulvet.


Alvorlige konsekvenser

Hos Destination Nordvestkysten ser man også med stor alvor på de manglende udenlandske turister. Ifølge direktør Peter Krusborg kan det have alvorlige konsekvenser for de lokale erhverv.

- Hvis ikke vi for åbnet for det tyske marked, så risikerer vi en masse små og mellemstore virksomheder, som bliver ramt rigtig hårdt. Nogle af dem kommer ikke til at overleve. Vi er nået til et punkt, hvor der ikke er tid til mere nøl. Man er nødt til at komme på forkant med det her og lave en plan for genåbningen af grænserne.

I Jammerbugt Kommune kunne man sidste år nyde godt af de mange danskere der holdte ferie i Danmark. Det glæder borgmester Mogens Christen Gade(V), der håber på den stime vil fortsætte i år.

- Vi kommer til at mangle nogle af de udenlandske gæster, men Nordjylland er for alvor blevet danskernes feriedestination igen og der har Jammerbugt bidt sig rigtig godt fast. Det er klart at vi stadig kæmper for at grænserne de bliver åbne. Vi kommer snart med en kampagne, hvor vi appellerer til folketingspolitikerne om at få åbnet til vores nærmarkeder.

Hos Sol og Strand ser Per Dam nu en genåbning fra den 21 april som den bedste løsning for turismeerhvervet.

- Grænserne er lukket til 20. april – og politikerne i folketingen skal forhandle om en løsning, der meldes ud senest 15. april. Så vi håber på en løsning, så vi igen kan tage imod udenlandske gæster fra 21. april. Det der er tabt i april, kan vi ikke nå at indhente. Men tyskerne står på spring for at komme til Danmark lige nu. Alle indikationer viser, at hvis vi åbner den 21 april, så kommer der turister i maj og juni, og det vil have en stor betydning for alle i kystturismen.

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

den russiske spion webdok teaser

Grøn forskning for milliarder kan være stjålet: Her er historien om den russiske spion i Aalborg

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

Til forsiden

Til forsiden