02:30

1 af 2

Soldater skal køre langt for at få hjælp

Det er urimeligt og uoverskueligt, at syge nordjyske soldater skal hele vejen til Aarhus for at få specialiseret psykologbehandling. Det mener flere nordjyske krigsveteraner.

For en stor del af de soldater, der udsendes til krig og kommer hjem ramt af post traumatisk stress syndrom, kommer nemlig fra Aalborg Kaserner.

En af dem er 54-årige Torben Lund, der i dag bor i Storvorde. Men det meste af tiden bruger han i sin bil, hvor han som det eneste sted føler sig tryg. Efter fem år i krig lider han i dag af posttraumatisk stresssyndrom.

- Jeg har puttet otte døde soldater i sække, lukket dem og sendt dem hjem. Jeg har samlet soldater op, der var helt ødelagte. Jeg troede, at jeg kunne klare det hele, men det viser sig nu, at det kunne jeg ikke, fortæller Torben Lund.

Et voksende antal soldater får posttraumatisk stresssyndrom efter, at de har været i krig. Derfor er der indenfor to år oprettet specialiseret behandling i København, Odense og Århus. Men ikke i Nordjylland, selv om Aalborg Kaserner har en stor garnison af soldater.

- Sundhedsstyrelsen har vurderet at patientunderlaget for en højtspecialiseret behandling på landsplan er 100 veteraner. Derfor er der kun 10-15 i Nordjylland, og vi kan ikke stille op med den rette kvalitet her i regionen, fortæller Susanne Jensen, der er kontorchef i Psykiatrien, Region Nordjylland.

Det er ærgerligt og til stor belastning for se syge veteraner. Sådan lyder det fra formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening:

- De har det utrolig skidt og en køretur på flere timer, det belaster dem meget. De bliver helt udmattede, og i værste fald betyder det, at de vælger behandlingen fra, forklarer Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Men Region Nordjylland vil ikke afsætte midler til specialiseret behandling tættere på veteranerne:

- Vi kan ikke have specialiseret behandling i regionen på alle områder, siger Susanne Jensen.

Sammen med to andre nordjyske soldater med posttraumatisk stresssyndrom åbner Torben Lund i løbet af sommeren op for en selvhjælpsgruppe på veteranhjemmet i Aalborg.