Aalborg Havn og Aalborg Universitet skal samarbejde om et storstilet solcelleprojekt. Foto: Kim Christiansen

Solenergi på havnen

Til september bliver et af Nordjyllands største solcelleanlæg en realitet i et samarbejde mellem Aalborg Havn og Aalborg Universitet.

Aalborg havn får uden brug af fossile brændstoffer en årlig energiforsyning på omkring 110.000 kWh, og Aalborg Universitets forskere får adgang til etablering af sit første "Real Life Laboratorium", når havnen i september indvier et af Nordjyllands største solcelleanlæg på Langerak 18 i Aalborg Øst. Det er havnen, der køber og etablerer anlægget og samarbejder med universitetet om opsamling og formidling af ny, konkret viden om energien fra solcelleanlæg.

Det er havnens driftsbygning, som lægger tag og facade til solcellerne; 260 m2 facade og 640 m2 tag. Aalborg Universitets Institut for Energiteknik er medbestemmende om, hvilke typer solceller, der monteres, og panelerne på taget vender mod alle fire verdenshjørner, så effekten af det samlede lysindfald kan dokumenteres ved hjælp af det opsatte test- og måleudstyr. De enkelte solcelleflader forsynes med individuelle målere, og universitetet etablerer også en vejrstation til dokumentation af lysindfald, temperatur og nedbør.

Etableringen af solcelleanlægget på Langerak indledes i august, og med i projektet er også Bjerg Arkitektur for at sikre en arkitektonisk integration af anlægget i bygningsmassen. Elproduktionen vil kunne dække forbruget både i driftsbygningen og i havnens administrationsbygning på den anden side af Langerak. I øjeblikket tester havnen forskellige elbiler til brug i driften. Findes en brugbar model, vil solcelleanlægget også levere ren energi til den interne arbejdskørsel på havnen.

- Aalborg Havn A/S arbejder for bæredygtig udvikling og har et langsigtet mål om at blive en CO2 neutral havn. For os er det vigtigt at indsamle erfaringer med solcellesystemer, så vi i det lange perspektiv kan integrere dem i renovering af tage og facader på havnens bygninger. I kraft af samarbejdet med Aalborg Universitet får vi nu dokumenteret, hvilke løsninger der er de rigtige, siger miljøkoordinator Brian Dalby Rasmussen, Aalborg Havn A/S.