Solgt med tab: Minkavlere tabte 80 kroner pr. skind ved seneste auktion

80 kroner. Så meget tabte de danske minkavlere ved sidste auktion - pr. skind. Agri Nord kalder de dårlige tider en "økonomisk krise".

218 kroner. Så meget måtte opkøbere i gennemsnit have op af lommen, hvis de ville have et minkskind med hjem fra Kopenhagen Furs seneste auktion. Og det er faktisk 80 kroner mindre end hvad det i gennemsnit koster en minkavler at lave et minkskind.

De lave skindpriser, der har været lave i flere år, får nu rådgivningsvirksomheden Agri Nord til at slå alarm: Der er behov for ændringer hos minkavlerne. Avlerne bør reducere eller udvide produktionen for at komme igennem den økonomiske krise.

Den lave pris kan, for en avler med en produktion på 10.000 skind, give et tab på hele 800.000 kroner i 2018 - og det tab skal lægges oveni de tab mange minkavlere indkasserede i 2015, 2016 og 2017.

Situationen er alvorlig

Agri Nord vurderer at situationen for minkavlerne er så alvorlig, at de kan være nødsaget til at ændre på deres fodring eller til at udlicitere pelsningsarbejdet. De kan også blive presset ud i at droppe den årlige vaccination.

- Fremstillingsprisen har ikke ændret sig, mens salgsprisen bare er gået ned og ned, siger virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen, der er en del af Agri Nords mink-team.

- Mange avlere er nødt til at ændre tingene. Ellers har de ingen berettigelse i fremtidens mink-produktion, fortsætter han.

Større mink er måske ikke løsningen:

Mange minkavlere har gennem de sidste år hvor prisen på skindene bare er raslet ned, effektiviseret sig ud af problemerne. Gennem avlsarbejde er man lykkedes med at få større mink, men ifølge Jørgen Cæsar Jensen er det måske ikke løsningen fremadrettet. Større mink kræver nemlig mere foder, og samtidig peger flere ting på, at større mink også kommer med større dyrlægeregninger.

- Tiden er inde til at revurdere den strategi, man lagde for tre år siden. Holder den, spørger konsulenten, der mener at det måske er bedre at avle efter flere hvalpe fremfor større skind.


Seneste nyt

fra Nordjylland