Solhave-sag er rystende

Halsgreb. Knytnæver. Knæspark. Alt sammen begået mod utilpassede unge af pædagoger.

Sådan lyder nogle af anklagerne mod 12 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven i Nordjylland. Og det er rystende, mener Socialpædagogernes Landsforbund.

- Vold må aldrig være en del af arbejdet på opholdssteder. Det er et udtryk for manglende faglighed, siger Peter Kristensen, formand for det nordjyske Socialpædagoger.

Nordjyllands Politi har tiltalt 12 personer med tilknytning til døgninstitutionen Solhaven for grov vold begået mod 18 af de unge beboere fra 2005 til 2012.

Det har været sparsomt med kontakt mellem fagforbundet med kontor i Nørresundby og døgninstiutionen i Farsø, da det er Peter Kristensens indtryk, at langt de fleste ansatte på stedet ikke er uddannede socialpædagoger.

Også landsformanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, er rystet over det, der er kommet frem.

- Vold bliver aldrig en del af det pædagogiske arbejde og skal aldrig blive det. Det er helt afgørende, at du har den nødvendige faglighed og kompetencer, så du kan agere over for drengene og pigerne, også når de prøver dig af, men vold kan vi aldrig acceptere, siger Benny Andsersen.

Han peger på, at der på Solhaven kun er ganske få af de ansatte, som har en pædagoguddannelse. Og det kan muligvis have spillet ind, hvis anklagerne viser sig at være rigtige.

- Hvis du ikke har faglige kompetencer, kvalifikationer og redskaber til at arbejde med de her drenge og piger, så er der en risiko for, at du kommer ud i en form for magtesløshed og ikke ved, hvad du skal gøre, siger Benny Andersen.