Seneste nyt:

Solhaven-forstander føler sig dømt på forhånd

Selv om der først afsiges dom i sagen mod flere ansatte på Solhaven på onsdag, føler forstander Søren Virenfeldt sig straffet på forhånd.

Sagen mod det socialpædagogiske opholdssted Solhaven i Farsø har nu været tre og et halvt år undervejs, siden forstander Søren Virenfeldt og en lang række medarbejdere blev anmeldt for blandt andet vold mod de anbragte unge.

På onsdag afgør Retten i Aalborg om Solhaven brød loven, eller om der kun blev anvendt den nødvendige og dermed lovlige magtanvendelse overfor eleverne.

Men uanset udfaldet af dommen føler Solhaven og en af dens stiftere Søren Virenfeldt sig straffet allerede. På grund af anklagerne og en massiv negativ medieomtale blev det i 2013 umuligt at drive opholdsstedet videre. Efter mere end 25 års historie gik Solhaven nemlig konkurs.

- Retsafgørelsen har ikke megen praktisk betydning, for vi har jo allerede mistet alt det, vi har bygget op. Dem, der har villet os til livs, er lykkedes med deres projekt, siger Søren Virenfeldt.

Solhaven har trukket overskrifter i to årtier. De fleste gange dog på grund af de succeshistorier, de kunne fortælle. Opholdsstedet blev gang på gang fremhævet, fordi de kunne klare den hårdest belastede gruppe unge, som alle andre institutioner havde opgivet.

Opskriften var blandt andet kærlig omsorg og en håndfast pædagogik. Den tidligere forstander erkender, at de har trådt på nogle ligtorne i faget.

- Der er nok flere, der synes, vi har været lige lovlig smarte og stukket næsen for langt frem, men jeg kan stå helt inde for det arbejde, vi har udført og er stolt over vores resultater. Uanset hvad kan ingen tage dem fra os, siger Søren Virenfeldt.

Da Solhaven var størst, var der op imod 350 ansatte på opholdsstedet og beslægtede institutioner. På det tidspunkt var der samlet en lang række kompetencer i hovedsædet i Farsø.

- Det piner mig mest! Alle de dygtige folk og den kæmpe viden vi havde opbygget - den er nu spredt for alle vinde. Den skulle jo bruges til at hjælpe en masse unge mennesker med at få styr på deres liv. Det har jo hele tiden været vores mål, siger Søren Virenfeldt.