LIGE NU:

Solhaven forstander: Politiets håndtering var ikke i orden

Selvom de 12 tiltalte medarbejdere fra Solhaven blev frifundet, har sagen haft konsekvenser for flere af dem. Nu klager tidligere forstander Søren Virenfeldt til Justitsministeren.

Tidligere forstander for det nu lukkede opholdssted Solhaven i Farsø er langt fra tilfreds med Nordjyllands Politi's og håndtering af Solhaven-sagen. I et klagebrev til Justitsminister Mette Frederiksen, skriver han:

- Den behandling og den inkompetence, som sagen og dermed jeg er blevet håndteret med, giver mig ikke nogen tro på, at Nordjyllands Politi og Statsadvokaten i Viborg vil behandle en klage på betryggende vis.

Søren Virenfeldt mener, at mistanken mod Solhaven udelukkende baserede sig på rygter, og de blev ikke hørt. Han skriver i sit brev, at han fra unge, der ikke ønskede at udtale sig til politiet fik at vide, at politiet gjorde meget ud af at fortælle, at de unge havde udsigt til en erstatning, hvis de havde været udsat for vold på Solhaven.

- Tre af mine tidligere medarbejdere er så hårdt ramt af psykiske problemer efter sagen, at de nok aldrig kommer på arbejdsmarkedet igen. Mit ellers gode navn, ry og rygte er mistænkeliggjort i en sådan grad, at det bliver meget svært for mig at starte noget nyt. Jeg er selv på kanten af økonomisk fallit, og det har haft store personlige omkostninger for mig og min familie, skriver Søren Virenfeldt i brevet.

Til Justitsministeren stiller Søren Virenfeldt fem spørgsmål:

  1. Solhaven og deres medarbejdere er frikendt. Prisen for den frikendelse er, at alt omkring dem er tabt. Medarbejdere er psykisk nedbrudte for resten af livet. Det føles ikke som en sejr. Er Danmark virkelig et retssamfund, når det her kan ske?
  2. Tror ministeren, at der er nogen, der vil arbejde inden for dette område, når man efter syv år kan få en godkendt magtanvendelse omgjort til en voldssag af politiet og i tre og et halvt år vente på en afgørelse?
  3. Sagen har netop medført, at ingen pædagoger vil sætte de nødvendige grænser for de mest udsatte unge. Hvordan forestiller du dig, at denne opgave skal løses fremover?
  4. Vi vil arbejde på at få erstatning og oprejsning for det der er ødelagt. Problemet er imidlertid at denne erstatningssag skal starte hos Nordjyllands Politidirektør og Statsadvokaten i Viborg, som på tv har udtalt at denne sag skulle køres. En sådan udtalelse på tv, må da betyde at uanset hvad jeg måtte sige, falder det til jorden. Er statsadvokaten og politidirektøren ikke inhabil i denne sag?
  5. De fleste af de sager, der blev behandlet i retten, var sager, der var korrekt indberettet til de relevante myndigheder - og godkendt af disse. Hvorfor var det ikke disse myndigheder, der sad på anklagebænken.