Sommerferie presser beredskabet

Mangel på deltidsbrandmænd presser beredskabet, når sommerferien rammer.

Som andre steder, melder beredskabsdirektører på tværs af landet om tynd bemanding om sommeren. 

Problemer her er blot, at der er mindst lige så mange udrykninger som resten af året, skriver TV2.dk.

- Derfor er vi lidt kreative med at finde nogle løsninger, hvor vi bytter lidt rundt, og gør det bedst mulige for at sikre, at vi har mandskab på stationerne, siger Direktør ved Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen.

Hør Diana Sørensen fortælle om sommersituationen hos Nordjyllands Beredskab.

Sommerens skybrud

Kalenderen skriver sommer, men vejret har budt på regn, regn og atter regn, og det våde sommervejr beroliger Diana Sørensen.

- Jeg tror, vi er nogle af de eneste, der er glade for regnvejr, for det gør jo, at vi ikke kigger hen imod en tør sommer med mange naturbrande, fortæller hun.

Selvom det er et puslespil for at få sommerens vagtplaner til at hænge sammen, er svaret på problemet ikke nødvendigvis at få flere deltidsbrandmænd ind på de nordjyske stationer.

Nordjyllands beredskab

- I Nordjylland er der hver dag 230 brandmænd på vagt på i alt 36 stationer.

- Normalt rykker de ud til cirka 10 hændelser om dagen, og om sommeren er vagtplanerne presset på grund af ferie til de mange deltidsansatte brandmænd.

- August er den måned med flest udrykninger, når man ser på gennemsnittet de sidste fem år på grund af kombinationen af tørke og brande og skybrud og såkaldte vejrhændelser.


Det ville fylde vagtplanerne ud, men beredskabet har en hårfin balance i forhold til, at brandmændenes opgaver og det sociale fællesskab på stationerne.

- Vi balancerer i forhold til, at vi heller ikke kan fylde alle stationer op, for man skal også have noget rutine og noget erfaring, fortæller Diana Sørensen, og fortsætter. 

- Hvis man kun kører en til to gange om året, så opnår man ikke det.

Kan blive et problem i fremtiden

Selvom der i øjeblikket er rigeligt med deltidsbrandmænd, så kan det i fremtiden bliver meget sværere.

- Hvis jeg kigger 10 år frem, så tror jeg vi ser nogle geografier i Nordjylland, hvor det er svært at blive ved med at fastholde deltidsbrandmænd, siger Diana Sørensen.

- Det er primært fordi, at arbejdspladserne forsvinder, så det at bo og arbejde inden for fem minutter af en brandstation, der ikke nødvendigvis det, der kommer til at ske fremover, siger direktøren.

Overfor TV2 Nord lufter hun blandt andet muligheden for at deltidsbrandmænd kan bemande stationerne efter fyraften.

beredskab diana

Seneste nyt

fra Nordjylland