Sorg har ingen alder

Ingen tvivler på, at sorggrupper for børn og unge er til stor hjælp, og nu overfører Kræftens Bekæmpelse i Aalborg den samme model som tilbud til ældre, som har mistet en ægtefælle efter mange års samliv.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det første forsøg har været en udelt succes, og gruppe nummer to er allerede etableret. Typisk for deltagerne er, at deres tab af ægtefælle ligger halve og hele år tilbage, og at sorgen ikke er blevet mindre med tiden.

Den konstatering genkendes af præst på Kamillianergaardens Hospice i Aalborg Ole Raakjær, der også er sognepræst i Sulsted nord for Nørresundby.

-Netop ældre oplever ofte en fornemmelse af, at deres sorg ikke må trække ud, fordi døden og adskillelsen i den alder bliver betragtet som noget forventeligt," siger han.

Med den holdning i omgivelserne er det svært at få plads til, at sorgen varer ved. Forestillingen om, at "sorgen nok ikke er så slem, når man er gammel", er en af årsagerne til, at ældres sorg ofte bliver overset.

En afhandling af psykolog Maja O'Connor, post.doc. på Aarhus Universitet, viser, at risikoen for direkte traumatisering er nærliggende: 15-20 procent af ældre, som har mistet, lider stadig et helt år efter af posttraumatisk stress og depressioner, som burde udløse professionel behandling. Det sker bare sjældent.


Seneste nyt

fra Nordjylland