LIGE NU:

Sorte skyer er drevet væk fra sommerhusene

De danske sommerhuse er stort set alle udlejede i disse uger. Udlejernes frygt for et møgår er gjort til skamme efter, at mange har lejet huse i sidste øjeblik.

Årets udlejning af danske sommerhuse bliver betydeligt bedre end frygtet i branchen. Sidste års rekord nås ikke. Men udlejningen bliver fornuftig, vurderer Feriehusudlejernes Brancheforening nu.

Det så ellers sort ud i foråret, hvor det kneb slemt med bookingen af danske sommerhuse til højsæsonen her i juli. I branchen frygtede man, at de enorme regnmængder i højsommeren sidste år havde skræmt både danske og udenlandske gæster langt væk mod varmere himmelstrøg. Men det er ikke sket, siger Kaj
Frederiksen, der er næstformand i Feriehusudlejernes Brancheforening. Han er også direktør for landets næststørste udlejningsbureau, Sol og Strand, med hovedsæde i Blokhus ved den nordvestjyske kyst.

- Vi havde en fin forsæson i år med rigtigt godt vejr og god udlejning. Til gengæld så det dengang skidt ud, når vi kiggede fremad mod højsommeren, hvor der var rigtigt mange ledige sommerhuse. Men på det seneste er der rettet grundigt op på det. Kunderne har booket en rasende masse huse med kort varsel, siger
Kaj Frederiksen.

Han mener, at det elendige sommervejr i 2007 præger feriegæsternes planlægning.

- Mange husker jo de enorme mængder regn sidste sommer og studerer derfor DMI's femdøgnsprognoser lige op til, at de beslutter sig for, hvor de skal hen i ferien. Men fakta nu er, at der er stort set udsolgt i ugerne 29, 30 og 31, som er den klassiske højsæson, siger han.

2007 var et fantastisk rekordår for den danske sommerhusbranche med over en halv million udlejningsuger.

- Det bliver ikke et nyt rekordår i år, men den seneste tids mange bookinger i sidste øjeblik betyder, at der er udsigt til et pænt og fornuftigt resultat i år, siger Kaj Frederiksen.

Der er omkring 215.000 sommerhuse i Danmark, hvoraf hver syvende eller 30.000 huse udlejes professionelt. Omsætningen i branchen var sidste år på 2,5 mia. kr. i ren lejeindtægt. Men inklusive følgeomsætningen i danske butikker og forlystelser omsætter sommerhusbranchen for i alt 7 mia. kr. Heraf er de 5,7 mia. kr. i udenlandsk valuta, da tyskerne fortsat udgør omkring 65 procent af gæsterne i de danske sommerhuse.
/ritzau/