LIGE NU:

Spar Nord beklager "tanketorsk"

Havbiologer fra hele Danmark er rasende på Spar Nord. Under overskriften "Maden står på bordet" har banken brugt en udrydningstruet haj i en annoncekampagne i flere landsdækkende dagblade.

Søren Larsen er havbiolog i Kerteminde. Han synes selv han har humor, men annoncen fra Spar Nord kan han slet ikke se det sjove i.

- Det gør helt ondt i mig at se så forkvaklet holdning til vores undervandsnatur. De kunne ligeså godt stå med en død panda eller bjerggorilla over nakken på det billede, siger Søren Larsen.

Annoncen omhandler Spar Nords samarbejde med Aalborg virksomheden Tomex, der handler med fødevarer. Virksomheden havde ikke nogen fødevarer på kontoret, da billedet skulle tages og derfor fandt de på at bruge en hammerhaj i glasfiber, der tilfældigvis hang i virksomhedens kantine. Vrede havbiologer fra hele landet har klaget til Spar Nord, og banken erkender nu at annoncens budskab er gået helt i fisk.

- Set i bakspejlet, så kan vi godt se at det her ikke er smart. Der har været folk, der har kunnet fortolke budskabet i den her annonce i en noget andet retning, end vi havde forestillet os, forklarer Ole Madsen, der er kommunikationsdirektør i Spar Nord.

Havbiologer over hele verden kæmper for at redde hammerhajen. Ifølge Søren Larsen bliver den fisket udelukkende for at bruge dens eftertragtede finner. Resten af hajen bliver smidt i havet igen.

Oplysningsarbejdet omkring hajens udryddelse bliver ødelagt af bankens annonce, mener Søren Larsen, der bliver bakket op af havbiologer fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals og Kattegatcenteret i Grenå.

- Vi har altså ikke haft til hensigt at vise at vi billiger overgreb på dyr, og vi beklager at det kunne tolkes sådan, siger Ole Madsen.

Ifølge Spar Nord er hammerhajen blot en tanketorsk. Banken forsikrer at kvoten er opbrugt - annoncen bliver ikke trykt igen.