Spar Nord: Drop efterlønnen

Foto: Ib William Christensen

Er du 50 år eller derunder, bør du droppe efterlønsordningen. Så kontant lyder meldingen fra Spar Nord.

Knap 1.069.000 danskere indbetaler i dag til efterlønsordningen, og de skal nu beslutte, hvorvidt de vil blive i ordningen eller forlade den.
En ny analyse fra Spar Nord viser, at det rent økonomisk kan betale sig for op mod 675.000 efterlønsindbetalere at kvitte ordningen.

- Er du 50 år eller yngre, så har du umiddelbart økonomisk fordel af at melde dig ud af ordningen. Så er du nemlig sikker på at få dine indbetalinger ud skattefrit, siger chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm.

Lige nu er landets A-kasser i fuld gang med at sende breve ud til de mere end én million danskere, der skal beslutte, om de vil forlade efterlønsordningen.
Og hos fagforeningen 3F opfordrer man i høj grad medlemmerne til at tænke sig godt om, inden man vælger til eller fra.

- Selvfølgelig er det fristende lige nu og her og få penge i hånden, men hvis man vælger at få sin efterlønsopsparing udbetalt, siger man samtidig nej til et fremtidigt seniorjob, ligesom man kan komme i en frygtelig økonomisk knibe, hvis man f.eks. som 58 årig mister sit job, og efter to år mister dagpengene, og så henvist til kontanthjælp. Så er det altså store omkostninger for at få omkring 60.000 kroner her og nu, siger formanden for 3F i Aalborg, Søren Elsberg.

Spar Nord erkender da også, der kan være andre forhold end de rent økonomiske, der taler for at blive i efterlønsordningen.

- Hvis du af den ene eller anden årsag ikke forventer at arbejde indtil folkepensionsalderen, så giver efterlønsordningen mulighed for at trække sig fra arbejdsmarkedet tidligere, og det skal du naturligvis være opmærksom på, siger Martin Lundholm og fortsætter:

- Og så skal du være opmærksom på, at muligheden for at få seniorjob bortfalder i det øjeblik, du melder dig ud af efterlønsordningen.

Og lige netop seniorjob-ordning er noget af det, som Søren Elsberg fra 3F bruger meget tid på at rådgive medlemmerne om.

- Det er et spørgsmål om, man tror, man er frisk og energisk og selvfølgelig fortsat har et job, når man kommer op i alderen. Seniorjobbet er, set med mine øjne, en god forsikring at have i forhold til fremtiden, for det sikrer, at man ikke falder ud for det økonomiske sikkerhedsnet, siger Søren Elsberg.

Beslutningen om at beholde eller slippe efterlønnen er økonomisk set mest vanskelig for de 260.000 indbetalere i alderen 51 til 56 år, fremgår det af Spar Nords analyse. Og den gruppe udgør omkring en fjerdedel af det samlede antal indbetalere, men som udgangspunkt skal man ifølge Spar Nords analytiker blive i ordningen, hvis man påtænker at arbejde til folkepensionsalderen.

- Det skyldes, at du så bliver belønnet med en skattefri præmie på godt 143.000 kroner, siger Martin Lundholm.

3F opfordrer sine medlemmer til individuelt at tænke sig godt om og søge rådgivning, inden man begynder at drømme sig væk på eksotiske ferier eller i nyt køkken.

Forsiden lige nu