Spareplaner: Ansatte i fængsler frygter for sikkerheden
Det er de indsatte, der kommer til at overtage fængslerne og ikke personalet. Det er de indsatte, der styrer, hvordan det her fængsel skal styres. Det er det, jeg frygter, og det er det, jeg tror, bliver konsekvensen ved de besparelser her. Foto: Bruno Stagsted
- Det er de indsatte, der kommer til at overtage fængslerne og ikke personalet. Så markant lyder det fra tillidsmanden på Kragskovhede Fængsel, efter det netop er kommet frem, at fængslet skal spare halvanden million kroner.
Besparelsen på det nordjyske fængsel kommer i kølvandet på, at fængslet nord for Frederikshavn for bare fem måneder siden også måtte spænde livremmen ind.
- Jeg kan simpelthen ikke se, at vi kan spare mere. Der hvor vi var flere i går, er vi færre i dag, og tilsvarende får vi flere indsatte. Jeg kan slet ikke se det, og jeg frygter simpelthen for mine kollegers sikkerhed, fordi vi snart ikke er noget personale til stede på afdelingen længere, siger Karsten Pedersen, der er tillidsmand for de ansatte på Kragskovhede Fængsel.
- Det er de indsatte, der styrer, hvordan det her fængsel skal styres. Det er det, jeg frygter, og det er det, jeg tror, bliver konsekvensen ved de besparelser her, tilføjer han.
Mens der kommer færre penge til at ansatte kan tage sig af fangerne, så kommer der samtidig flere indsatte i fængslerne. Fængselsforbundet mener, at kerneopgaver som at hjælpe fangerne med at resocialisere til et liv uden kriminalitet allerede er sparet væk.
Det er de indsatte, der styrer, hvordan det her fængsel skal styres
Karsten Pedersen, tillidsmand, Kragskovhede Fængsel, Jerup
- Vi har jo også en forpligtigelse til, at de mennesker, vi tager os af, kommer ud på den anden side som lidt bedre mennesker, men det har vi bare ikke mulighed for. Lige nu opbevarer vi dem bare, siger Karsten Pedersen.
For tredje gang siden 2018 er fængslerne i Midt- og Nordjylland blevet pålagt besparelser. For fem måneder siden skulle der spares 12 millioner kroner, og nu skal der spares seks millioner kroner mere – en stigning på 50 procent.
Alene i fængslet nord for Frederikshavn skal der spares 1,5 millioner kroner. Samtidig har fængslet der en markant overbelægning. Der er plads til 211 indsatte, mens der i øjeblikket er 241 indsatte.
Den akutte overbelægning gør ikke aktuelle sparesituation lettere, mener tillidsmanden.
- Dem, som bare vil have en stille og rolig afsoning, det kan vi ikke garantere dem. For der er så mange stærke i det her fængsel, som vil sætte en dagsorden, og det har vi tidligere været rigtig gode til at håndtere, men det kan vi ikke længere. Så de indsatte kommer til at mærke det ved at blive overfaldet eller ved at gå i frivilligt enerum. Og det har vi rigtig mange, der gør lige nu, fordi de simpelthen ikke tør være i fængslet, lyder det fra tillidsmanden på Kragskovhede Fængsel.
Besparelser skyldes merforbrug
Ifølge Kriminalforsorgen kommer besparelserne nu, fordi der i 2019 var et meget stort mer-forbrug på budgettet for Nordjylland og Midtvest; nemlig en overskridelse på 18 millioner kroner.
- Det er klart, at med sådan et merforbrug kan man ikke vælge at lade som ingenting og bare fortsætte, så vi bliver selvfølgelig nødt til at foretage nogle besparelser for at kompensere for det merforbrug, fortæller Anne Marie Heckscher, der er områdedirektør for Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland.
Besparelserne er således nødvendige ifølge Kriminalforsorgen for ikke at komme igennem 2020 uden et tilsvarende merforbrug.
- Det er en reduktion af vores aktivitet på 2,5 procent, som vi er nødt til at gennemføre, så vi kan komme ud af 2020 med et regnskab, der er holdt, forklarer Anne Marie Heckscher.
Der er ifølge tillidsmanden for de ansatte på Kragskovhede Fængsel langt fra Kriminalforsorgens excel-ark-tilgang til virkeligheden.
- Det er ikke dem, der går ude på afdelingerne og har konflikterne med de indsatte. De siger, det går stille og roligt, fordi deres excel-ark siger, at det går stille og roligt. Men det er bare ikke virkeligheden, lyder det fra tillidsmanden for de ansatte på Kragskovhede Fængsel, Karsten Pedersen, der tilføjer:
- Det er fordi, det ikke er dem, der går ude på gulvet, som mine kolleger gør. Hvis de gjorde det, så havde de nok et lidt andet synspunkt.
Deler ikke bekymring
På spørgsmålet om, hvorvidt direktøren for Kriminalforsorgen mener, at man har penge nok til at drive et fængsel som Kragskovhede Fængsel for, lyder svaret:
- Jeg tror ikke, man kan finde en eneste offentlig arbejdsplads, som ikke godt ville have flere penge, men det er klart, at vi bliver nødt til at indrette os efter de penge, vi får bevilliget fra Folketinget, og som vi har fået i opdrag at drive Kriminalforsorgen for, og det er det, vi forholder os til, fastslår Anne Marie Heckscher.
Direktøren deler ikke de bekymringer om sikkerheden, som tillidsmanden fra Kragskovhede Fængsel har.
- Det gør jeg ikke af den simple grund, at sikkerheden går vi aldrig på kompromis med, siger Anne Marie Heckscher.
Politikerne skal handle nu, for Kriminalforsorgen styrtbløder
Karsten Pedersen, tillidsmand for de ansatte, Kragskovhede Fængsel
Hun understreger, at budgettet for Kriminalforsorgen i Midt- og Nordjylland svarer overens med de budgetter, Kriminalforsorgen har i det øvrige land.
- Så hvis sikkerheden kan være i orden, så er jeg sikker på, at det kan den også her, siger hun og tilføjer, at hun har tillid til, at ledelsen på Kragskovhede Fængsel ville råbe op, hvis der var grund til bekymring i forhold til sikkerheden på stedet.
Ifølge tillidsmanden Karsten Pedersen kræver situationen politisk handling.
- Politikerne skal handle nu, for Kriminalforsorgen styrtbløder: Og det bliver de nødt til at stoppe. Det er ikke bare et lille plaster, der skal til, det er en større operation, fastslår tillidsmanden fra Kragskovhede Fængsel.