Specialmalteri etableres på Børglum Kloster
Med fremkomsten af de mange nye danske mikrobryggerier er behovet for specialmalt også steget, og selv om Danmark er et maltproducerende land, så findes der ingen malterier, der laver specialmalt.
En gruppe nordjyder arbejde i denne tid på at etablere et dansk specialmalteri.
Ideen til specialmalteriet er kommet fra landbrugskredse i Vesthimmerland, sydvest for Aalborg, og Nordjyllands Amt har netop bevilget 125.000 kroner til, som det hedder: "udarbejdelse af en rapport om anvendelse af alternative kornsorter specielt med henblik på at undersøge, om der kan produceres malt til mikrobryggerier af dette".
- Idag importerer alle danske bryggerier store mængder af specialmalt fra udlandet og det er der ingen grund til. Vi kan jo ligeså godt lave det selv, siger projektleder hos Specialmalteriet Erik Poulstrup.
Malteriet etableres på Børglum Kloster og indehaveren har selv flere marker med netop de kornsorter, der skal bruges til den specielle produktion.
- Det er gamle kornsorter som Spelt, Nøgen havre og Emmer, der ellers er gået ud af produktion vi skal have fat i. De gamle sorter har nogle helt særlige smagsegenskaber, som passer fortrinligt til den her type af malt, siger Erik Poulstrup.
Torsten Wetche, der er økologisk landmand i Himmerland, er en af dem der skal levere til malteriet:
- Jeg synes det er utroligt spændende at være med til at producere et specialprodukt i en branche der er i så rivende en udvikling som bryggeribranchen er i øjeblikket.
Planerne går både i retning af at opdyrke gamle kornsorter og benyttelse af økologisk dyrkning. En del gamle kornsorter dyrkes allerede økologisk på øen Livø ud for Løgstør, og landmænd på egnen har, allerede inden projektet er ført ud i livet, sået korn ,der kan bruges til specialmalten. I alt er der sået 35 ha, heraf er halvdelen økologisk korn.