Spis som under besættelsen: Fem opskrifter fra rationeringstiden

Kreativitet i køkkenet betød, at danskerne kunne få tilfredsstillet deres søde tand under besættelsens rationering. Her er fem opskrifter, så man selv kan spise som under besættelsen.

Falsk marcipan lavet af kartoffelmos, kaffe lavet af byg og småkager med ærtemel. 

Det er ikke retter, man finder på menukortene rundt om i de nordjyske restauranter, men under besættelsen fra 1940-1945 var det en nødvendighed, at være kreativ med kokkerierne. 

01:55 Luk video

- Der var mangel på rigtig mange ting unde krigen. Allerede i 1941-1942 var det slut med kaffe og the. Der var også rationering på kakao, sukker,smør, magarine, kød og hvedemel, siger Inger Kirstine Bladt, museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.

Inger Kirstine Bladt er museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum. Hun har selv prøvet at lave alle retterne. Foto: Michael Guldbrandt

I anledningen af 75-året for Danmarks befrielse har TV2 Nord i forbindelse med optagelserne til en serie om 4. maj-kollegiet i Aalborg inviteret en gruppe af kollegiets beboere til at smage på noget af den mad, der blev serveret for deres forfædre. Man skal nemlig have en familiær tilknytning til en modstandskæmper for at kunne blive optaget på kollegiet. 

En gruppe beboere på 4. maj-kollegiet i Aalborg fik mulighed for at smage de forskellige retter. Efter optagelserne ville de unge gerne smage på flere af madvarerne igen.  Foto: Michael Guldbrandt

- Der var ikke noget af det, der var uspiseligt, siger Anna Jakobsen, der udover at bo på 4. maj-kollegiet er studerende. 

Rich's kafferstatning er en blanding af rug og cikorie og indeholder ikke koffein. Foto: Michael Guldbrandt

- Det var anderledes. Det var noget, man ikke havde smagt før i hvert fald, men på samme tid kunne man godt relatere til, hvad der blev forsøgt på, siger Dennis Düring Sabroe. 

1. Blomkålsfrikadeller

Det lyder næsten som en moderne vegetarret, men faktisk var det en erstatning for de gode, gammeldaws frikadeller under besættelsen. 

- Moderne vegetarer ville nok ikke putte så meget rasp i eller stege dem i magarine, siger Inger Kirstine Bladt, museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum. 

- Man brugte rigtig mange grøntsager og kartofler i stedet for kød til at give 'fylde'. Kartofler, havregryn og byggryn var noget af det, der fyldte i maverne under besættelsen, forklarer hun. 

  Foto: Michael Guldbrandt

Opskrift på blomkålsfrikadeller

Ingredienser:

1 blomkålshoved

500 gram kartofler

2 æg

Rasp

Salt

Peber

 

Fremgangsmåde:

  • Blomkål og kartofler koges
  • Lad blomkål og kartofler dryppe af og giv det en tur i kødhakkeren (foodprocessor)
  • Rør blomkåls -og kartoffelmassen med æggeblommerne fra de to æg (gem hviderne)
  • Tilsæt salt og peber
  • Form frikadellerne og vend dem først i æggehviderne og dernæst raspen
  • Steg dem gyldne på panden
  • Serveres eventuelt med grønærte rog gulerødder

Velbekomme

Se mere

 

2. Havregrynskugler

Havregrynskugler er første gang set i en opskrift i 1943, siger Inger Kirstine Bladt. 

  Foto: Michael Guldbrandt

Opskrift på havregrynskugler

Ingredienser:

125 g Havregryn

100 g Smør

100 g Melis

25 g Kakaoerstatning,

Mandel- eller Romessens

Flydende Kaffeerstatning

 

Fremgangsmåde:

  • Havregryn, smør og melis æltes sammen med en ske

  • Kakaoerstatning og essens tilsættes

  • Tilsæt så megen flydende kaffeerstatning, at massen kan æltes med hænderne, til den bliver så sammenhængdende, at den kan trilles til kugler, der vendes i krymmel

Velbekomme

Fra Opfindsomhed i en krisetid, Nationaltidende, 1943

Se mere

 

Se hele programmet fra smagningen her:

16:18 Luk video

 

 

3. Ølkage

Kirsten Hüttemeyer udgav i 1943 krigskogebogen Bag selv. Smør og æg var rationerede – og denne kage indeholder ingen af delene.

  Foto: Michael Guldbrandt

Opskrift på ølkage

Ingredienser:

500 gram hvedemel

500 gram puddersukker (brun farin)

1 teskefuld stødt nellike

1 teskefuld stødt ingefær

1 teskefuld kanel

1 teskefuld natron

1 lille hvidtøl

 

Fremgangsmåde:

  • Alt tørstoffet blandes sammen.

  • Hvidtøllen blandes i til sidst, hvorefter det hele blandes rigtig godt i en røremaskine eller med en hjulpisker.

  • Dejen fordeles i to bageforme i på omkring 25 x 10 cm. Bageformene gnides med smør indvendig og drysses derpå med mel.

  • Ølkagerne bages på 200 grader i 45 min.

  • Stik til sidst en strikkepind eller lignende i den bagte kage for at se, om den er bagt igennem. Der må ikke klæbe dej til strikkepinden.

  • Lad bageformene hvile lidt, inden ølkagerne vendes ud. Lad derefter kagerne køle af.

  • Når kagen er kold, skæres den i skiver.

  • Krydderkagen smager allerbedst smurt med et godt lag smør.

  • Ølkagen opbevares derefter i køleskabet i en plastpose. Den er som regel bedre dagen derpå, og den kan holde sig et par uger.

Velbekomme

Fra Kirsten Hüttemeier: Bag selv, 1943

Se mere

 

4. Kartoffelmarcipan

  Foto: Michael Guldbrandt

Opskrift på kartoffelmarcipan

Ingredienser:

50 g mosede kartofler

Ca. 350 g. flormelis

Mandelessens

 

Fremgangsmåde:

  • Kartoflerne koges.

  • Kartoflerne pilles og moses helt, mens de er varme, afkøles derpå.

  • Bland kartoffelmosen med sigtet flormelis.

  • Med hænderne dyppede i flormelis æltes massen nu sammen under tilsætning af så megen mandelessens, som er nødvendig for smagen og for en sammenhængende, håndterlig masse.

  • Af denne masse kan man lave kartofler ved at rulle små kugler, der prikkes rundt omkring med en tændstik og derpå rulles i kakaoerstatning eller, hvis man har det, lidt rigtig kakao.

  • Ligeledes kan man lave marcipankugler, der trykkes flade ved at man i midten af dem anbringer en flækket hasselnød eller en halv valnød, og man kan ved farvning med frugtfarver eller tørre konditorfarver fremstille smørrebrød, rullepølser, blomkålshoveder, radiser osv., ligesom man plejer at gøre det med rigtig marcipan.

Velbekomme

Se mere

 

5. Småkagedej med ærtemel

  Foto: Michael Guldbrandt

Opskrift på 'finskbrød'

Ingredienser:

60 g Ærtemel

190 g Sigtemel (Blandingsmel)

125 g Smør

100 g Melis

1/2 Tsk. Hjortetaksalt

Ca. 1 1/2 Æg

1 Tsk. Revet Citronskal

1 Tsk Vanila

 

Fremgangsmåde:

  • De to slags mel blandes med hjortetaksalt 

  • Smuldres let med smørret

  • Blandes med melis og krydderier

  • Tilsæt æg, så dejen bliver sammenhængende, og ælt hurtigt sammen.

  • Udrul tyndt, f. eks til jødekager, der udstikkes med et lille glas eller form

  • Smøres med Æg og drysses med dukker, kanel og evt. hakkede mandler.

Tip fra 2020: Jævn varme er ca. 180 grader. Bag kagerne i 8-10 minutter. Brug kikærtemel i stedet for ærtemel.

 

Velbekomme

Fra Opfindsomhed i en krisetid, Nationaltidende, 1943

 

Se mere