Spis som under besættelsen: Fem opskrifter fra rationeringstiden
Kreativitet i køkkenet betød, at danskerne kunne få tilfredsstillet deres søde tand under besættelsens rationering. Her er fem opskrifter, så man selv kan spise som under besættelsen.
Falsk marcipan lavet af kartoffelmos, kaffe lavet af byg og småkager med ærtemel.
Det er ikke retter, man finder på menukortene rundt om i de nordjyske restauranter, men under besættelsen fra 1940-1945 var det en nødvendighed, at være kreativ med kokkerierne.
- Der var mangel på rigtig mange ting unde krigen. Allerede i 1941-1942 var det slut med kaffe og the. Der var også rationering på kakao, sukker,smør, magarine, kød og hvedemel, siger Inger Kirstine Bladt, museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.
I anledningen af 75-året for Danmarks befrielse havde TV2 Nord i forbindelse med optagelserne til en serie om 4. maj-kollegiet i Aalborg inviteret en gruppe af kollegiets beboere til at smage på noget af den mad, der blev serveret for deres forfædre. Man skal nemlig have en familiær tilknytning til en modstandskæmper for at kunne blive optaget på kollegiet.
- Der var ikke noget af det, der var uspiseligt, siger Anna Jakobsen, der udover at bo på 4. maj-kollegiet er studerende.
- Det var anderledes. Det var noget, man ikke havde smagt før i hvert fald, men på samme tid kunne man godt relatere til, hvad der blev forsøgt på, siger Dennis Düring Sabroe.
1. Blomkålsfrikadeller
Det lyder næsten som en moderne vegetarret, men faktisk var det en erstatning for de gode, gammeldaws frikadeller under besættelsen.
- Moderne vegetarer ville nok ikke putte så meget rasp i eller stege dem i magarine, siger Inger Kirstine Bladt, museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.
- Man brugte rigtig mange grøntsager og kartofler i stedet for kød til at give 'fylde'. Kartofler, havregryn og byggryn var noget af det, der fyldte i maverne under besættelsen, forklarer hun.
Opskrift på blomkålsfrikadeller
Ingredienser:
1 blomkålshoved
500 gram kartofler
2 æg
Rasp
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
- Blomkål og kartofler koges
- Lad blomkål og kartofler dryppe af og giv det en tur i kødhakkeren (foodprocessor)
- Rør blomkåls -og kartoffelmassen med æggeblommerne fra de to æg (gem hviderne)
- Tilsæt salt og peber
- Form frikadellerne og vend dem først i æggehviderne og dernæst raspen
- Steg dem gyldne på panden
- Serveres eventuelt med grønærte rog gulerødder
Velbekomme
2. Havregrynskugler
Havregrynskugler er første gang set i en opskrift i 1943, siger Inger Kirstine Bladt.
Opskrift på havregrynskugler
Ingredienser:
125 g Havregryn
100 g Smør
100 g Melis
25 g Kakaoerstatning,
Mandel- eller Romessens
Flydende Kaffeerstatning
Fremgangsmåde:
Havregryn, smør og melis æltes sammen med en ske
Kakaoerstatning og essens tilsættes
Tilsæt så megen flydende kaffeerstatning, at massen kan æltes med hænderne, til den bliver så sammenhængdende, at den kan trilles til kugler, der vendes i krymmel
Velbekomme
Fra Opfindsomhed i en krisetid, Nationaltidende, 1943
Se hele programmet fra smagningen her:
3. Ølkage
Kirsten Hüttemeyer udgav i 1943 krigskogebogen Bag selv. Smør og æg var rationerede – og denne kage indeholder ingen af delene.
Opskrift på ølkage
Ingredienser:
500 gram hvedemel
500 gram puddersukker (brun farin)
1 teskefuld stødt nellike
1 teskefuld stødt ingefær
1 teskefuld kanel
1 teskefuld natron
1 lille hvidtøl
Fremgangsmåde:
Alt tørstoffet blandes sammen.
Hvidtøllen blandes i til sidst, hvorefter det hele blandes rigtig godt i en røremaskine eller med en hjulpisker.
Dejen fordeles i to bageforme i på omkring 25 x 10 cm. Bageformene gnides med smør indvendig og drysses derpå med mel.
Ølkagerne bages på 200 grader i 45 min.
Stik til sidst en strikkepind eller lignende i den bagte kage for at se, om den er bagt igennem. Der må ikke klæbe dej til strikkepinden.
Lad bageformene hvile lidt, inden ølkagerne vendes ud. Lad derefter kagerne køle af.
Når kagen er kold, skæres den i skiver.
Krydderkagen smager allerbedst smurt med et godt lag smør.
Ølkagen opbevares derefter i køleskabet i en plastpose. Den er som regel bedre dagen derpå, og den kan holde sig et par uger.
Velbekomme
Fra Kirsten Hüttemeier: Bag selv, 1943
4. Kartoffelmarcipan
Opskrift på kartoffelmarcipan
Ingredienser:
50 g mosede kartofler
Ca. 350 g. flormelis
Mandelessens
Fremgangsmåde:
Kartoflerne koges.
Kartoflerne pilles og moses helt, mens de er varme, afkøles derpå.
Bland kartoffelmosen med sigtet flormelis.
Med hænderne dyppede i flormelis æltes massen nu sammen under tilsætning af så megen mandelessens, som er nødvendig for smagen og for en sammenhængende, håndterlig masse.
Af denne masse kan man lave kartofler ved at rulle små kugler, der prikkes rundt omkring med en tændstik og derpå rulles i kakaoerstatning eller, hvis man har det, lidt rigtig kakao.
Ligeledes kan man lave marcipankugler, der trykkes flade ved at man i midten af dem anbringer en flækket hasselnød eller en halv valnød, og man kan ved farvning med frugtfarver eller tørre konditorfarver fremstille smørrebrød, rullepølser, blomkålshoveder, radiser osv., ligesom man plejer at gøre det med rigtig marcipan.
Velbekomme
5. Småkagedej med ærtemel
Opskrift på 'finskbrød'
Ingredienser:
60 g Ærtemel
190 g Sigtemel (Blandingsmel)
125 g Smør
100 g Melis
1/2 Tsk. Hjortetaksalt
Ca. 1 1/2 Æg
1 Tsk. Revet Citronskal
1 Tsk Vanila
Fremgangsmåde:
De to slags mel blandes med hjortetaksalt
Smuldres let med smørret
Blandes med melis og krydderier
Tilsæt æg, så dejen bliver sammenhængende, og ælt hurtigt sammen.
Udrul tyndt, f. eks til jødekager, der udstikkes med et lille glas eller form
Smøres med Æg og drysses med dukker, kanel og evt. hakkede mandler.
Tip fra 2020: Jævn varme er ca. 180 grader. Bag kagerne i 8-10 minutter. Brug kikærtemel i stedet for ærtemel.
Velbekomme
Fra Opfindsomhed i en krisetid, Nationaltidende, 1943