Sporingssystem kunne måske have reddet fisker

Den 60-årige Hirtshals-fisker, der forrige mandag forsvandt sporløst med sin kutter et sted ude i Jammerbugten kunne måske være reddet. Hvis han havde haft et sporingssystem ombord. Men det havde han ikke. For det er fortsat frivilligt for de mindre fiskefartøjer om de vil have systemet installeret.

Langt de fleste større fiskefartøjer har sporingssystemet AIS (Automatisk Identifikations System) installeret. Systemet kan hele tiden kan afsløre hvor skibet befinder sig.

- Jeg er meget glad for systemet. Det burde måske nok være lovpligtigt for alle fiskefartøjer. Det er i hvert fald en rigtig god sikkerhed at have, siger fiskeskipperen, Jens Peter Hjermitslev, der ejer Hirtshals-kutteren HG 214, til TV2/NORD.

I et roligt men noget tåget vejr, mandag den 28. februar, forsvandt Hirtshals-kutteren HG 37 med en 60-årig fisker ombord fra havets overflade. Eftersøgningen blev vanskeliggjort af, at man kun nogenlunde vidste hvor man skulle lede efter den savnede fisker, da kutteren ikke har installeret AIS.

- Systemet gør det muligt, at vi kan gå tilbage og se en forsvundet kutters sidste plot, hvis den forliser, og hvis altså der er AIS installeret. Så med HG 37 havde vi måske kun behøvet at søge indenfor få sømil, og ikke over hele Skagerak, siger Allan Jellesen, der leder af redningsstationen i Hirtshals.

Som det er i dag er det kun lovpligtigt for fiskefartøjer over 15 meter at have installeret AIS. Fra næste år gælder det også fartøjer, der kun er 12 meter. Den forsvundne kutter HG 37 er 10 meter lang.
 
SE MERE i TV2/NORD ONSDAG KL. 19.30

Forsiden lige nu