Foto: Joakim Brader

Spytklat kan afsløre tandsygdomme

Spyt er ikke bare spyt. Snart kan tandlægen ved hjælp af en spytprøve se om en patient er i risikogruppen for tandsygdomme som caries og paradentose.

En spytklat kan snart fortælle tandlægen, hvilke tandsygdomme du er i risikozonen for. Det viser en ny undersøgelse fra Tandlægeskolen i København.

- Man ved hvilke typer af bakterier, der disponerer for visse sygdomme, som for eksempel huller i tænderne. I spytprøven kan man så se hvilke typer af bakterier, der er inde i patientens mundhule, fortæller Troels Barkholt fra Tandlægehuset i Støvring.

Tidligere troede man, at spyttet var ens ved alle personer, men sådan er virkeligheden ikke. Danske Regioner og Tandlægeforeningen har beviliget 700.000 kroner til et langtidsstudie, som starter i august og slutter i marts 2017.

- Man vil kunne se, hvilke patienter, der har forøget risiko for at få eksempelvis huller i tænderne. Så kan vi gå ind og lave en forebyggende indsats frem for, at vi skal til at behandle de huller, der rent faktisk kommer, fortæller Troels Barkholt fra Tandlægehuset i Støvring.

Den nye behandling kommer dog ikke til at komme patienterne i tandlægehuset til gode lige foreløbig. Præcis hvornår en spytprøve kan gøre din tandlæge klogere, det vides endnu ikke.