LIGE NU:

Statsadvokat: Det var rigtigt at rejse sagen mod Solhaven

At rejse en tiltale er ikke et spørgsmål om matematik, siger statsadvokat, der bakker Nordjyllands Politi op.

Nordjyllands Politi gjorde ikke noget galt, da man besluttede at rejse den usædvanligt store straffesag mod 12 mænd på opholdsstedet Solhaven.

Det mener statsadvokat Jan Reckendorff.

Han har onsdag besluttet, at byrettens frifindelse af mændene for vold og mishandling af i alt 20 anbragte unge ikke skal ankes til Vestre Landsret.

- Der var grundlag for at rejse tiltalen. Jeg er enig i, at man måtte sende sagen i retten, siger Jan Reckendorff til Ritzau.

- Vi havde en masse mennesker, der fortalte, at de havde været udsat for vold. På det grundlag man havde, var det rigtigt at rejse tiltale, siger han.

- Men det er altid et skøn og jo ikke et spørgsmål om matematik. I et retssamfund er det domstolene, der afgør, om folk er skyldige, og det er retssikkerhed både for de forurettede og de tiltalte, siger statsadvokaten.

Politiets og anklagernes arbejde vil dog blive gennemgået i en efterfølgende intern evaluering. Det plejer man at gøre i større sager, og det sker for at udvikle kvaliteten, oplyser Reckendorff.

Forsvareren for forstander Søren Virenfeldt, advokat Henrik Garlik, har kaldt sagen for en skamplet.

- Det står helt for hans egen regning. Det er jeg helt uenig i, siger statsadvokat Jan Reckendorff.

I begrundelsen for at stoppe sagen angiver han, at frifindelsen blev afsagt af en enstemmig domsmandsret i Aalborg. Forholdene ligger flere år tilbage i tiden, og der er ingen tekniske beviser.

I forbindelse med frifindelsen 28. januar sagde de to anklagere, at resultatet var uventet. De var overraskede, lød det i den første kommentar efter de mere end 50 retsmøder.