Stor national øvelse - terroren rammer Nordjylland i to dage
Foto: Henning Bagger, Scanpix
I dag, onsdag, vil en stor national øvelse i at håndtere terror blive sat i gang i Nordjylland.
Forestil dig det, du frygter allermest - at Nordjylland og Danmark bliver ramt af en stor terroraktion. Hvordan vil myndighederne reagere? Hvordan skal de håndtere det utænkelige? Og hvordan er det meningen, man skal forberede sig?
Alle de spørgsmål er oppe at vende i dag, onsdag, og i morgen, torsdag, når en stor øvelse i netop at håndtere et terrorangreb bliver sat i gang i Nordjylland under navnet KRISØV 2017.
Øvelsen er en stor, national øvelse, der har fundet sted hvert andet år siden 2003, og i år er turen kommet til Nordjylland. Her vil medarbejdere i ministerier, styrelser og hos lokale myndigheder blive trænet i at arbejde sammen og koordinere indsatsen, så den bliver så effektiv som muligt.
- Vi ved, at Danmark også i fremtiden vil blive ramt af ulykker, men vi ved ikke, hvad det bliver. Under KRISØV skaber vi en meget alvorlig og udfordrende situation i Nordjylland og ser, hvordan myndighederne håndterer det, siger øvelseschef i Beredskabsstyrelsen, Mads Ecklon.
Terror vil nemlig ikke blive en mindre trussel i fremtiden, og derfor er det vigtigt teste, hvordan myndigheder, virksomheder og medier bedst muligt kan gribe det an.
- Vi har de seneste år set en eskalering af angreb i Europa udført med ganske simple midler, især biler og knive. Samtidig skal vi også være klar til at imødegå mere avancerede angreb, siger øvelseschef i Rigspolitiet, politiinspektør Michael Kristiansen.
Over to dage vil deltagerne i øvelsen derfor blive hevet igennem ikke så problematikker med blandt andet redning, evakuering, afvikling og kontrol af trafik og kontraterrorisme, samtidig med at der stadig skal tages hensyn til Danmarks udenrigsdiplomati.
33 aktører - departementer, styrelser, lokale myndigheder, medier, virksomheder og ambassader - skal deltage i øvelsen, som er blevet planlagt af Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet.
Målet er, at øvelsen skal give deltagerne nogle strategier og procedurer, der kan bruges til at styrke beredskabet bedst muligt fremover.
- Vi skal ikke bare være brandslukkere, der løber fra den ene opgave til den næste. Myndighederne har defineret nogle strategiske hensigter, hvor vi på forhånd er blevet enige om, hvilke overordnede mål, vi arbejder sammen om at opnå. Det skal gøre opgaveløsningen endnu mere målrettet, siger Mads Ecklon fra Beredskabsstyrelsen.