LIGE NU:

Store prisforskelle på ældres tøjvask

Prisen på vand, el og vaskepulver varierer ikke voldsomt i Nordjylland. Alligevel er der flere hundrede kroners forskel på, hvad de nordjyske kommuner opkræver af plejehjemsbeboere for at få vasket skjorter, bukser og undertøj, skriver NORDJYSKE Stiftstid

Det fremgår af en ny portal på internettet, oprettet af Velfærdsministeriet med netop det formål, at man som borger kan sammenligne kommunernes tilbud.

Af tallene, som kommunerne selv har indberettet, fremgår, at i Frederikshavn Kommune betaler beboere i plejeboliger 93,75 kr. om måneden for at få vasket tøj.

I Thisted er taksten 168 kr. og i Rebild 228 kr., mens man i Brønderslev opkræver 500 kr. I sidstnævnte er leje af linned inkluderet. I Brønderslev har socialudvalgsformand Ole Jespersgaard (S) ikke umiddelbart nogen forklaring på, at prisen på vask er højere end i en række andre kommuner.

- Det undrer mig. Men vi skal jo ikke tjene på det, så jeg vil bede om at få undersøgt det nærmere, siger han.

Den nordjyske formand for Ældresagen, Johannes Hvidegaard, der selv bor i Brønderslev, kalder forskellen kommunerne imellem "alt for stor".

- Den bør man prøve at få minimeret. Man kan gøre tingene op på flere måder, men i sidste ende er det jo den samme ydelse, der er tale om, siger han. I Mariagerfjord har taksten indtil nu været 424 kr. pr. måned, men efter protester har politikerne netop valgt, at beboerne i fremtiden skal betale individuelt efter forbrug og ikke et fast beløb.

Socialudvalgsformand Birgit Hansen (S) i Frederikshavn kunne godt forestille sig, at man i Frederikshavn gjorde noget tilsvarende:- Jeg kan godt forstå, at nogen finder det mærkeligt, at alle betaler det samme, selv om de har et forskelligt forbrug, siger hun.

Også Johannes Hvide-gaard fra Ældresagen ser fordele i en individuel ordning.

- Men, siger han, omvendt må man sikre sig, at ældre, der har behov for det, får vasket deres tøj og ikke går rundt i det samme tøj hele tiden.

Nordjyllands største kommune, Aalborg, oplyser ikke sin takst direkte i den ny portal, men ifølge kommunen betaler beboere på gammeldags plejehjem 397 kr. På andre plejehjem, der udlejes af boligselskaber, er tøjvask gratis, oplyser kommunen.