Store prisforskelle på genbrugspladserne

Der er stor forskel på, hvad de nordjyske virksomheder må betale for at komme af med deres affald på genbrugspladserne.

Det er ren gebyrforvirring, når nordjyske virksomheder kører deres affald på genbrugspladserne.

I Aalborg og Rebild Kommuner må virksomhederne i højere grad end i resten af landet punge ud, når de skal aflevere deres affald på genbrugspladsen. 340 kroner koster det hver gang. Billigst af de nordjyske kommuner er Brønderslev og Hjørring, hvor virksomhederne slipper med 155 kroner pr. gang.

- Det virker utroligt mærkeligt, at priserne kan variere så meget fra kommune til kommune. Det kan jo ikke passe. For en håndværker, som besøger genbrugspladsen en eller to gange om ugen, er der jo stor forskel på, om prisen er 155 kroner eller 340 kroner per gang, siger næstformand i Dansk Byggeri i Nordjylland, Ole Bæk Pedersen.

Men i det hele taget er det noget svært at sammenligne kommunernes priser. En række forskellige ordninger gør det nemlig til et sandt gebyrcirkus. Nogle genbrugspladser har en klippekortordning, hvor virksomhederne betaler et beløb hver gang de aflevere noget på genbrugspladsen, andre steder er der tale om et abbonement, der afhænger af antallet af medarbejdere i virksomheden. Nogle genbrugspladser afregner afhængig af vægt eller affaldstype, mens andre igen blander betalingsformerne.

- Det er jo noget af en jungle at finde rundt i, og når der bruges så mange forskellige måder at beregne prisen på, så er det umuligt at finde ud af, om kommunernes priser er rimelige eller ej, siger Ole Bæk Pedersen, som mener, at det ville være bedre, hvis alle kommuner tog en fast pris hver gang.

Virksomhederne skal benytte genbrugspladsen i den kommune, hvor de hører hjemme, og det kommer til at ramme kunderne i de dyre kommuner

- Når gebyret varierer så meget, så vil forbrugerne i de dyre kommuner også komme til at mærke det. Den lokale håndværksmester har jo ikke andre end kunderne, der kan betale for udgiften til genbrugspladsen, siger Ole Bæk Pedersen.

Forsiden lige nu