Succes for nordjyske opfindelser til U-lande

Nordjyske opfindelser skal gøre det nemmere for de fattige i U-landene at få mad på bordet og leve en mere sikker tilværelse. To af opfindelser kan samtidig bruges, når naturkatastrofer og krig er hverdagskost.

Det nordjyske firma access2innovation har gennem de sidste fire år støttet og koordineret 4 projekter, der er målrettet mod at hjælpe verdens fattigste. To af projekterne blev i dag fremvist til den politiske styregruppe bag det nordjyske EU-kontor i Bruxelles.

Den ene opfindelse er en minihelikopter opfundet af firmaet Sky Watch. Den kan gøre det nemmere at hjælpe nødhjælpsarbejdere i katastrofeområder.

- Jeg er dybt imponeret af det de har opfundet og det engagement de ligger for dagen, siger Allan Busk (Soc.dem.), Regionsrådsmedlem

- Det er netop det her vi skal leve af i fremtiden. Der er nordjyske arbejdspladser i de idéer, siger Mikael Klitgaard (Venstre), Formand, Styregruppen bag det norddanske EU-kontor.
Helikopteren kan styres manuelt  eller ved at lave en rute med GPS-koordinator, så den flyver helt af sig selv. Den er typisk meget praktisk efter jordskælv og oversvømmelser.

- Der er typisk intet anvendeligt kortmateriale når katastrofen indtræffer, så det vil spare tid, penge og menneskeliv, at kunne skabe sig et hurtigt overblik med denne minihelikopter, siger Christian Friis Bach. Tidl. formand, Folkekirkens Nødhjælp.
Halvdelen af jordens befolkning har ikke adgang til elektricitet. Det kan en anden af opfindelserne rette op på. Denne grønne generator drives nemlig af vedvarende energikilder og dermed kan den skaffe elektricitet ved hjælp af den lokale natur.

- Det er alt afgørende for at 3 milliarder mennesker kan hjælpes ud af fattigdom, siger Christian Friis Bach. Tidl. formand, Folkekirkens Nødhjælp.

- Der er et kæmpepotentiale i en grøn generator, der kobler naturens energikilder nemt og simpelt, siger Jacob Ravn, Ejer, Access2innovation.

Selvom projekterne er målrettet andre dele af verden, kunne politikerne sagtens se andre muligheder.

- Jeg tror sagtens den også kan bruges lokalt, siger Allan Busk.

- Den er jo oplagt til at holde øje med vandløb og naturområder. Den behøver ikke kun blive brugt til at registrere vejsidebomber og miner i krigszoner, siger Mikael Klitgaard. 

Helikopteren er sat i produktion, mens generatoren mangler penge for at kunne sættes i produktion. Penge som muligvis findes i det nordjyske vækstforum på tirsdag.


Seneste nyt

fra Nordjylland