En gruppe syrere på Brovst asylcenter er gået i sultestrejke for at gøre opmærksom på deres situation, hvor de hverken kan vende hjem eller få opholdstilladelse i Danmark. Foto: Nick Clark

Sultestrejke i Brovst

En gruppe personer fra Syrien stoppede tirsdag med at indtage føde, de er utilfredse med deres forhold som flygtninge i Danmark

De er alle flygtet fra Syrien indenfor de seneste år. Men de seneste måneder er strømmen af flygtninge fra Syrien taget til. Årsagen er i høj grad den borgerkrigstilstand landet er i, noget der har fået selv velfungerende personer fra landet til at flygte.

- Jeg læste på Universitetet i Homs, men der er krig og bomber nu, så jeg kan ikke leve der, siger Kausar Ibrahim der nu har været på stand-by i flygtningecenteret i Brovst i 7 måneder.

Hun gik sammen med 14 andre tirsdag aften i sultestrejke. Aktionen skal gøre opmærksom på den situation, hvor personerne er fanget. De kan ikke sendes hjem på grund af borgerkrigen, men kan heller ikke få opholdstilladelse i Danmark da de fleste ikke er personligt forfulgt.

- Det er meget hårdt for dem, de ved ikke om de er købt eller solgt. De ved ikke, hvordan fremtiden ser ud, eller hvornår de kan komme videre, det er psykologisk meget belastende, siger Riad Hagnaif, der selv er fra Syrien og er talsperson for gruppen.

Under borgerkrigen i Jugoslavien i 1990?erne blev der indført en særlov, hvor flygtningene fik en midlertidig opholdstilladelse så de kunne fortsætte deres liv. Men en sådan særlov er der ikke politisk stemning for. Dog er Socialdemokraterne parat til at se på problemet.

- Socialdemokraterne understreger, at ingen sendes hjem til krig.
Samtidig ønsker vi, at asylansøgere får mulighed for at bo og arbejde uden for centrene, så de får mulighed for et mere indholdsrigt liv. På den måde får de lettere ved at blive integreret i Danmark, hvis de får asyl, eller bedre forudsætninger for at starte et nyt liv, når de vender hjem. Det forventes at der kan laves en politisk aftale om dette inden sommerferien, siger Socialdemokraternes Ane-Halsboe Larsen i en mail til TV2 Nord.