Sundhedsminister vil ændre afregning

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kommer nu patienter og hospitaler til undsætning og lover ændringer af afregningssystemet.

Det er helt ude i skoven, at patienter risikerer dårligere behandling og flere indkaldelser end højst nødvendigt, fordi det nuværende afregningssystem, er indrettet skævt. Det mener Patientforeningen, som nu får opbakning fra sundhedsministeren.

- Vi er allerede i gang med at give taksterne et eftersyn. Meningen med det er blandt andet at understøtte sygehusene i at foretage flere behandlinger og undersøgelser samme dag med kortere ventetid for patienterne, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i en e-mail.

Sundhedsstyrelsen, der afregner ydelser efter såkaldte DRG-takster, betaler kun hospitalerne for den dyreste ambulante ydelse pr. patient pr. dag. Det betyder helt konkret, at sygehuset ikke får udgifterne dækket til fysioterapeuter og kiropraktorer, hvis en læge også tilser samme patient samme dag.

- Vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan indrette systemerne. Ingen patienter kan være tjent med at de faglige ekspertiser ikke står som et samlet team, når man har en aftale på hospitalet, siger Patientforeningens formand, Erik Bach.

Ikke desto mindre er det rent faktisk, hvad der sker, når rygpatienter får en indkaldelse til reumatologisk afdeling på Sygehus Vendsyssel i Hjørring. For selvom al faglig fornuft siger, at det gavner patienten at se lægen, sygeplejersken og fysioterapeuten på samme dag, så deler afdelingen besøgene i flere bidder. Ellers kan økonomien ikke løbe rundt, siger ledende overlæge på afdelingen, Claus Rasmussen.
/ritzau/