Sundhedsvæsenet under pres: Sådan vil Mette Frederiksen løse problemerne
Fredag forholdt TV2 Nord statsminister Mette Frederiksen (S) nogle af de spørgsmål, som lægger nordjyderne mest på sinde inden for sundhedsområdet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag, og henover weekenden at finde i Aalborg. Socialdemokratiet afholder nemlig sin årlige kongres i det nordjyske.
Forud for begivenheden har TV2 Nord været på gaden for at høre, hvad der optager nordjyderne mest, og i den forbindelse blev særligt sundhedsvæsenet nævnt ved flere lejligheder.
- Vi har total overbelægning på vores afdeling, og vi er underbemandede. Så jeg synes, det skal prioriteres først, siger Cihan Øzen, der er læge i Aalborg, da TV2 Nord taler med hende på gaden i Aalborg.
Man kan ikke spare sig til et bedre sundhedsvæsen, som nogen påstar, så økonomi spiller en rolle. Det gør løn- og arbejdsvilkår også
Mette Frederiksen (S), statsminister
Handler om løn- og arbejdsvilkår
Det nordjyske sundhedsvæsen kæmper med massiv mangel på arbejdskraft – både når det gælder speciallæger, lokale praktiserende læger og ikke mindst sygeplejersker.
- Der er sygeplejersker, der sidder og græder hver morgenen og ikke sover om natten, fordi de er så stressede, og det er ikke i orden. Det kan mennesker ikke holde til, siger Laura Søndergaard, der selv er i praktik som sygeplejerske, til TV2 Nord.
Både Laura Søndergaard og Cihan Øzen ville derfor gerne vide, hvordan Mette Frederiksen har tænkt sig at redde sundhedsvæsenet.
- Det er et spørgsmål om penge. Man kan ikke spare sig til et bedre sundhedsvæsen, som nogen påstar, så økonomi spiller en rolle. Det gør løn- og arbejdsvilkår også, fordi vi har mange dygtige medarbejdere i sundhedsvæsenet. Mange oplever dog, at de skal løbe for stærkt, og det er svært at holde fast på kolleger. Når de så går andre steder hen, så skal de tilbageværende løbe endnu stærkere, siger Mette Frederiksen, mens hun står på Nytorv i Aalborg.
Netop det her med at løbe for stærkt - hvordan får vi lavet om på det?
- Vi skal se på, hvordan arbejdet tilrettelægges, men også forholde os til, hvordan vi sikrer bedre løn- og arbejdsvilkår for dem, der vælger velfærdsuddannelser og efterfølgende vælger at arbejde på eksempelvis et sygehus, siger statsministeren.
Peger på vikardækning
I har haft tre år til at lave om på de der løn- og arbejdsvilkår. Hvornår kommer ændringen så?
- Det, vi har gjort på sundhedsområdet de her tre år, er først og fremmest at håndtere coronapandemien, og det har også en pris med en global pandemi. Det kan man mærke ude på sygehusene lige nu. Så det er ikke, fordi vi ikke har været optaget af sundhedsområdet, men der er en pandemi, som har fyldt ganske meget, siger hun.
Hvor hurtigt går det så?
- Vi bliver nødt til at tage det tag efter tag. Noget af det første, vi skal have kigget på, er vikarudgifterne. Det er lidt mærkeligt, at vi giver en højere løn til vikarer, og så er der nogle af sygeplejerskerne blandt andet på Aalborg Sygehus, der siger til mig, at så skal vi også bruge tid på at oplære dem. Så jeg vil pege på vikardækning og så på en politisk erkendelse af, at løn også spiller en rolle.