Supertirsdag på arbejdsmarkedet
Knald eller fald for pædagogernes accept af overenskomstforlig - og nye forhandlinger i striden mellem regioner og sundhedspersonalet.
Tusindvis af forældre kan stå uden pasning til deres børn, hvis pædagogerne stemmer nej til overenskomsten, der giver dem lønstigninger på 12,8 procent over de næste tre år. Resultatet fremlægges tirsdag.
Samtidig lægger Sundhedskartellet på ny arm med Danske Regioner for at få lønstigninger på 15 procent.
Resultatet af pædagogernes afstemning vil blive offentliggjort af forligsmand Mette Christensen over middag. Stemmes der nej bliver daginstitutioner og klubber i 15 kommuner ramt af strejke fra den 18. maj. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, tror selv på et ja, da der er tale om historisk høje lønstigninger.
- Men det kan kun blive en trossag. Jeg har ingen indikationer af, hvordan det vil gå. Det er et godt resultat, vi har forhandlet hjem, men omvendt er der megen røre om lønningerne på det offentlige område, siger Henning Pedersen til Ritzau.
Ifølge Ugebrevet A4 mandag er der dog udsigt til et nej fra pædagogerne. Ifølge en analyse, som ugebrevet har fået lavet, vil seks ud af 10 pædagoger stemme nej til overenskomsten. Et nej, som ifølge en ekspert næppe fører til de store ændringer.
- Jeg tvivler stærkt på, at Kommunernes Landsforening vil åbne pengekassen igen. Den fastlåste situation vil medføre et regeringsindgreb, hvor det nuværende forslag til overenskomst, som begge parters bestyrelser har nikket ja til, vil blive ophøjet til lov. Sådan plejer det at gå. Det eneste BUPL får ud af at strejke er en politisk manifestation, siger arbejdsmarkedsforsker og lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til ugebrevet.
Regionerne sætter sig tirsdag atter til forhandlingsbordet med Sundhedskartellet for at få løst op for de fastlåste overenskomstforhandlinger. Regionernes formand, Bent Hansen (S), håber, at man kan finde en løsning, der er vel afbalanceret. Men en endelig afklaring kan næppe ske allerede i første omgang.
- På tirsdagens møde må vi afsøge, om der realistisk er muligheder at gå videre med. Hvis det viser sig, at der er en gangbar vej, så bliver dagens møde formentlig det første af en række møder resten af ugen, forudser Bent Hansen.
Han håber på, at parterne kan finde frem til en model, hvor ønskerne til løn hænger sammen med andre områder, hvor man kan finde forbedringer.
- Der er klare grænser for, hvor langt man kan bevæge sig på lønsiden, fastslår Bent Hansen.
Sundhedskartellets formand, Connie Kruckow, har foreslået, at regionerne inddrager de udgifter, man i dag har til vikarer i det offentlige. Men det er ikke umiddelbart vejen frem, vurderer Bent Hansen.
- Som arbejdsgiver har vi en interesse i, at pengene til vikarer i stedet kan bruges på vores kernepersonale. Men det har ikke direkte noget med lønpuljen at gøre, og man kan ikke bare overføre fra det ene område til det andet, siger Bent Hansen.
Connie Kruckow mener, at det vil være mærkeligt, hvis arbejdsgiverne ikke tager imod forslaget om at inddrage udgifterne til vikarbureauer.
- Der er hundredvis af millioner kroner. Når sygeplejerskerne fra vikarbureauerne arbejder i det offentlige, får de en bedre timeløn, end når de er ansat i det offentlige. Det er ikke en måde at sikre sig en ordentlig løn på. Derfor er der god mening i at inddrage de mange vikarmillioner i forhandlingerne, siger hun.
/ritzau/