Sydkorea og Aalborg i samarbejde om mad

Ambitioner om grøn og bæredygtig udvikling fører nu til et sydkoreansk samarbejde med fødevare-forskere fra Aalborg Universitet om indførelse af økologisk skolemad.

Asiaterne vil trække på de danske forskeres viden om lignende øko-satsninger i Europa, og til gengæld kan vi lære af deres madkultur og kærlighed til grøntsager, det er ideen bag det nye samarbejde mellem forskere ved Aalborg Universitet og Sydkorea.

Professor Niels Heine Kristensen fra Aalborg Universitet København har i denne måned drøftet mulighederne i det dansk-koreanske samarbejde på en konference i Gyeonggi-provinsen, hvor Sydkoreas hovedstad Seoul ligger.

- Der er de i fuld gang med at planlægge omstillingen til økologiske madordninger i skolerne. Bespisning i skolerne er normen, og den vil de nu gerne gøre mere miljøvenlig. Da Sydkorea har formuleret en ambitiøs politik på området, har landet erkendt, at der er et stort behov for at trække på veldokumenterede erfaringer og metoder til at sikre en bæredygtig omstilling til økologi, og der kan vi hjælpe, forklarer Niels Heine Kristensen.

Hans forskningsgruppe har netop afsluttet et større europæisk forskningsprojekt om omstilling til økologisk og bæredygtig skolemad. Projektet har foretaget grundige studier og sammenligninger af økologiske skolemadsinitiativer i Danmark, Finland, Italien, Norge og Tyskland. Forskerne har denne gang ikke fokuseret på, hvorvidt en enkelt skole har indført bæredygtige madordninger eller ej, men har i stedet set på aktiviteter, hvor hele kommuner, regioner eller lande har udviklet en politik på området, sådan som det eksempelvis er sket i Rom og København - og som der nu er planer om i Sydkorea.

- Vi har indsamlet en mængde viden om de udfordringer og muligheder, der knytter sig til sådan nogle større omstillinger, og hvad de forudsætter af tekniske, administrative og politiske ændringer. De praktiske studier i landene peger på, at det er en meget stor og krævende udfordring, men at der til gengæld også er opnået meget lovende resultater, siger Niels Heine Kristensen.

Ligheder og forskelle

Under opholdet i Sydkorea fik den danske professor mulighed for at hilse på skoleklasser, som gæstede økologi-konferencen, og der var også lejlighed til at smage den lokale skolemad. Desuden drøftede han ligheder, forskelle og perspektiver i at samarbejde med bl.a. chefen for skolemadsordningerne og formanden for det økologiske råd i Gyeonggi-provinsen:

- Deres omkostninger er sammenlignelige med de danske, men deres kost er præget af en betydelig større andel af grøntsager. Der kan vi lære noget af dem ved at sammensætte en større del af skolemaden og kosten i øvrigt med vegetabilske fødevarer. Vi kan også lære noget af deres madkultur og af den rolle, maden spiller i dagliglivet, mener Niels Heine Kristensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland